dimecres, 2 de novembre del 2011

CARPANTA

Relat de la regidora i portaveu municipal de Compromís en Paterna, Loles Ripoll, guanyador de la categoria local en el III Concurs de Relat Curt Canyada d'Art


“Iaia, agafa’m al braç i en l’engrunsadora canta’m la cançó eixa de la casa i del corral…”. “Guapeta, no és del corral, és del carrer… La meua xiqueta és l’ama de la casa i del carrer, de la figuera i la parra, de la flor del taronger…”.

Enmig de la casa amb la porta del carrer oberta i veient les piteres… Mentre es fa fosc i el iaio neteja les males herbes del xicotet jardí, jo em sent única.
“Saps, iaia? Jo no m’enfade perquè els meus pares se’n vagen i em deixen ací... A mi m’agrada molt estar amb vosaltres i amb la tia”.


I la iaia Conxa somriu orgullosa, sóc la seua única neta i li agrada contar-me històries... “Saps el que li va passar a una xiqueta de la teua edat? Mira, va nàixer a València, en un pis a prop de la finca Roja, la van criar dos ties i dels seus pares mai se'n parlava… Era amiga meua i em va contar això…

Un dia em van portar a un poble… Molt lluny… Ens va costar hores arribar, anàvem en el tren i hi havia molta horta… En arribar, ens esperaven en l’estació una senyora i un home, vestien diferent que en la capital, ella amb mocador al cap i un davantal blanc, lluent; ell, amb camisa, pantaló, una faixa i unes sabatilles amb unes cintes negres lligades al voltant del turmell; els dos somreien sense parar.


Caminàrem fins a arribar a una casa gran, rodejada d’arbres i d’una séquia, un carro davall d'un taronger i un animal com un burro, però mes gran. Ens asseguérem en un banc al costat de la porta d’entrada, davall d’una parra plena de xanglots de raïm molt xicotets i verd clar. La senyora va traure suc de llima i uns rotllets d’anís, i a mi em van deixar menjar-ne dos, només dos, "per l’anís" –va dir una de les meues ties. Parlaven d’una altra manera, jo entenia algunes coses, però no tot, i a més no estava bé que atenguera, perquè eren coses de majors. Al moment, vaig veure aparéixer una xiqueta i dos xiquets, el senyor, el de la faixa i les sabatilles amb cintes negres, els va cridar i es van acostar, netejant-se la cara amb les mans… Eren els seus fills i s’anomenaven Amparín, Onofret i Blaio. Jo vaig alçar-me, abans que m’ho digueren, i ens vam besar. "…Jo, Conxeta", vaig dir amb rapidesa avançant-me a la meua tia Pura… Em van ordenar anar a jugar amb ells, per a vergonya meua. Em van portar a la part posterior de la casa i em van ensenyar la quadra… Van començar a petardejar-me a preguntes sobre la capital i jo vaig anar perdent la vergonya i contant-los com era el riu, els ponts, les torres, dos, n’hi havia dos... Que pareixien quatre! El tramvia, l’estació de trens gran i bonica.


Alguns diumenges, després de desdejunar-nos amb xocolate i pa fregit, passejàvem pels carrers i arribàvem a una plaça que tenia coloms. I jo, que havia guardat un poc de pa en la butxaca, els tirava molles, mentre les ties entraven en un lloc on deien que hi havia una verge, i els coloms venien tots, bo quasi tots, i jo m’espantava però al mateix temps m’agradava… El pitjor és que el pa s’acabava prompte perquè en tenia poquet… Els meus nous amics m’escoltaven bocabadats… I quan vaig adonar-me de l’expectació, va entrar-me molta calor per la cara i ells em van dir que m’havia posat roja, molt roja… Ells van riure i em van demanar que continuara, però jo no sabia què més contar… I a més, què punyetes!… M’havia entrat vergonya, molta vergonya. Amparín em va preguntar qui era jo i per què havia anat a visitar-los, però jo no ho sabia; llavors va soltar un crit i va dir: "no deus ser la nova germana eixa que esperem des de fa temps?". Jo vaig contestar: "doncs no, no sóc la nova germana que espereu. Jo no tinc germans, o almenys mai no m’ho han dit…"


La tia Pura em va cridar perquè tornara amb els majors, i solemnement em va dir: "mira, Conxeta, et quedaràs ací uns dies amb estos senyors tan bons i amb els seus fills, les ties hem d’anar-nos-en de València durant un temps i ací estaràs molt bé…". Jo no sabia què dir, però recorde que no vaig sentir tristesa ni em van entrar ganes de plorar, un poc d’esglai, sí, això sí, però tot el que veia al meu voltant m’agradava, fins i tot el senyor de la faixa negra i les sabatilles amb cintes negres.
Es van acomiadar sense més i les vaig veure allunyar-se enmig de l’horta, agafades del braç i sense tornar la vista arrere… Jo vaig tancar els ulls i vaig pensar: "com serà tot a partir d’ara?". La senyora, endevinant els meus temors, em va acariciar la cara i em va dir amb una veu molt dolça: "mira, em diuen Lola, i tots cuidarem de tu i et voldrem com una filla, només esperem que sigues feliç i et sentes part de la nostra família. Jo no entenia res, però em sentia bé. "El meu marit s’anomena Daniel i t’ensenyarà moltes coses: a pescar, a caçar, a agafar fruita, tomaques, cebes. A buscar caragols, i fareu fanals amb melons d’alger xicotets…". Jo notava que el cor em bategava més de pressa i mes fort, i vaig pensar que açò era com si hagueren vingut els reis mags, però més, molt més, perquè l’any passat m’havien portat una granera, recollidor i un drap per a llevar la pols, tot xicotet, això si. Però jo havia demanat una nina de drap, només això, i a més m’havia portat molt bé, però les ties em van dir que donara gràcies pel que m’havien portat, i a més el regal era perquè era una xica i havia d’aprendre a netejar… Així que, escoltat el sermó, no vaig dir res més per si em feien començar a "gastar" el regal. Amparín em va ensenyar la casa i l’habitació on dormiríem juntes. Era molt fresca i la finestra donava a un costat i es veia tota l’horta, tota la del món estava allí i jo la veia però no podia veure el final, era com quan vaig anar a la platja i vaig veure que el mar no s’acaba mai.


Els dies es succeïen i ocupava tot el temps. Al matí ajudava en la casa, els meus nous i únics germans no anaven a escola per les vacances, sobre les 12 sempre era la voluntària a acompanyar Daniel a l’horta i havia aprés a regar, a plantar cebes i a arreplegar hortalisses sense danyar la planta, però el que més m’agradava era veure córrer l’aigua i mullar-me els peus... El meu nou pare, bo, el meu únic pare, perquè jo no en tenia cap, reia sense parar i a més m’ensenyava a parlar com ells; la veritat és que era fàcil, només calia escoltar i intentar-ho, era valencià, i se suposava que a València, la ciutat d’on venia, també se n’havia de parlar, però no era així.
Daniel em va prometre que aniríem a la vesprada a buscar caragols a l’horta perquè pareixia que plouria, així que ara només mirava el cel perquè complira la promesa.


M’agradaven molt els menjars de Lola, quasi tots els dies arròs, el millor era el que es feia al forn, crec que s’anomenava rossejat, quin nom més rar… Quasi sempre de postres hi havia meló, meló molt fresquet que refredàvem en la séquia; quan els pareixia que ens havíem portat molt bé el tallaven de tal manera que només teníem la molla i un trosset de pell en l’extrem per a subjectar-lo. Jo no preguntava res sobre quan hauria de tornar a la ciutat perquè no volia ni pensar-ho. Un dia, a poqueta nit, mentres donàvem de menjar als animals, Lola em va preguntar si em trobava bé i jo vaig espantar-me molt perquè vaig pensar que venia a anunciar-me la meua marxa. Ella degué intuir alguna cosa perquè em va dir: "mira Conxeta, havies d’estar ací unes setmanes, però si tu vols, pots quedar-te més temps, les teues ties a penes et poden cuidar i per a nosaltres eres part de la família”... Jo no sabia què dir, era la millor notícia que havia rebut en anys, crec que la millor de la meua vida... A part d’aquell dia quan em van dir que podia obrir la tapa d’un vell piano i tocar amb cura les tecles... Vaig alçar-me i vaig abraçar ma mare, l’única que coneixia i que em deixava que l’anomenara així, i no vaig poder contindre les llàgrimes, em va paréixer que a ella també se li n’escapava alguna. A la nit, Daniel va agafar un meló d’Alger xicotet entre les mans i junt amb nosaltres, els xiquets, i Carpanta, el gos que no deixava de vagarejar, va començar la festa. Amb una navalla va tallar la part superior i va començar a buidar la polpa separant-la en un plat de porcellana blanc amb les vores blaves. Ens va preguntar quins dibuixos ens agradaven per a intentar fer-los en la pell; jo ràpidament vaig dir: lluna, sol i estreles; els meus germans, deien: gos, gat, girafa... i el nostre pare, no en coneixia un altre, reia i deia que no hi havia tant de lloc en el meló. Va continuar el treball fins que la pell va donar de si: lluna, estrela, girafa, gat, i prou. A continuació, davant de la meua sorpresa i el somriure dels altres que ja havien assistit a esta cerimònia, va col·locar un ciri, després passà una corda que va lligar en la part superior, va encendre el ciri i el fanal ens va il·luminar a tots amb una llum verda i blanquinosa que eixia per la part superior i pels dibuixos que havia troquelat mon pare. Em van ensenyar una cançó que tenia a veure amb un cert Sant Roc i caminàrem per la contornada els quatre, amb el nou fanal que il·luminava el camí. Va ser un dia inoblidable.
Tornava també el primer fred anunciador de l’hivern, i ma mare va dir que ens acostaríem al poble per a comprar-me roba, i a mi tot em pareixia bé. Després de l’estiu, els meus germans van tornar a escola, i jo també els hi vaig acompanyar: un nou món es va obrir davant de mi. I així, a l’escola, a la casa, al poble, amb la meua família, vaig viure els anys més apassionants i feliços de la meua vida. Vaig passar cinc meravellosos anys. Jo no preguntava i ells no deien…


Un dia de primavera vaig observar a la llunyania dos que venien agafades del braç… Vaig sentir tanta ràbia que a penes podia moure’m, vaig cridar els meus pares, els únics que coneixia, que van eixir espantats i van quedar al meu costat immòbils i en silenci. Les meues ties somrients em van besar de forma distant i van saludar la resta de la família. Junt amb els meus germans vaig anar a la part posterior de la casa davant de la súplica de ma mare. Jo, muda, incapaç d’articular paraula, esperava junt amb els meus germans, els únics que coneixia. Vaig reaccionar amb rapidesa quan la meua tia Pura em va cridar i van començar les paraules, de les quals vaig intentar aïllar-me pensant en l’horta, la pesca d’anguiles amb mon pare, el rossejat, els meus germans, Carpanta, els caragols… Era la meua primera batalla en una possible guerra que seria inútil, però que em serviria per a afirmar les meues ànsies de llibertat i el meu dret a ser feliç. Acabava de complir 16 anys, un any a la ciutat amb una visita a la meua família i esperant que vingueren prompte.


Havia aprés a cosir i ho feia de manera obsessiva, era la forma d’acceptar la meua situació. A la nit, quan les ties em marmolaven per tindre la llum encesa, eixia al balcó i veia el fanal de la paret que recordava aquell fanal fet amb un meló d’alger, amb els seus dibuixos i la seua llum, i tornava a tindre aquell sentiment de sorpresa i de tendresa. Ma mare, amb el seu cabell arreplegat en un monyo i el seu blanc davantal; mon pare, amb la seua faixa i eixes sabatilles amb cinta negra lligada al turmell; els meus germans, l’olor de la casa… I vaig sentir una gran tristesa.


Havia fosquejat i el iaio Paco va preguntar en veu baixa, quasi murmurant: "Conxa, quan soparem?, la xica s’adormirà…”. Vaig obrir els ulls i vaig dir: "iaio, t’ha contat la iaia eixe conte tan bonic d’una xica que se’n va anar a viure a l’horta?”.
“Si guapa, me l’ha contat, però saps què és el més important? Que és una història real, que van ser els millors anys que ha viscut la iaia, i que, a més del dia que li van deixar obrir la tapa del piano, i del dia que son pare, l’únic que coneixia, va fer el fanal, va haver-hi un altre dia especial en la seua vida i en la meua. El dia que tu vas nàixer, quan la iaia et va veure, va dir orgullosa: té els ulls iguals que el meu Paquito…”.

dimarts, 13 de setembre del 2011

DOCUMENT D'AL·LEGACIONS CONTRA LA TAMER

…………………………………………………………………………….………..,amb DNI……………….i domicili a efectes de notificacions al carrer .………………………………............. n º ......., pis ......., en ..…………………...., CP. .......... ., comparec, i com millor procedisca en dret,


DIC


Que amb relació a l’aprovació provissional de la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la Taxa pel Servei Metropolità de Tractament i Eliminació de Residus Urbans i Assimilats (TAMER) de data 5 d'agost de 2011, adoptat per l'Assemblea de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus en sessió extraordinària, mitjançant el present escrit vinc a formular en temps i forma les següents al•legacions.

Segons l’Ordenança fiscal de la TAMER, els usuaris domèstics tributen en funció de la tipologia d'habitatge i del consum històric d'aigua com a estimació del nombre de persones que hi conviuen i, per tant, de la quantitat de residus que es generen. Els no domèstics tributen en funció del tipus d'activitat desenvolupada.

Es pren com a base imposable el consum de l'aigua, en considerar-la una variable correlacionada amb la utilització real de les vivendes, el nombre de persones que els ocupen i el volum de residus que genera cada unitat familiar. Ara be, per tal d’introduir un perfeccionament de l’esmentada correlació, considere que haurien d’introduir-se les següents bonificacions:

1. Els subjectes passius que residents en vivendes en els quals convisquen més de quatre persones, gaudiran d’una bonificació del 5% de la quota de la taxa per cada persona addicional.

Tal com preveu la Llei 40/2003, de 18 de novembre, de protecció a les famílies nombroses, modificada per la Llei 62/2003, de 30 de desembre, cada fill discapacitat o incapacitat per treballar computarà com a dos per determinar la categoria en què es classifica la unitat familiar de la que forma part.

També es gaudirà d’una bonificació del 5% de la quota per cada persona de la vivenda amb un grau de disminució igual o superior al 75%, reconegut per resolució de la Conselleria de Benestar Social.

En cap cas la quota a aplicar per habitatge podrà ser inferior a la corresponent a un consum de fins a 65 metres cúbics anuals.

Per obtenir aquesta facturació especial cal que alguna de les persones que conviuen a l’habitatge sigui titular del contracte. Quan no es done aquest requisit, cal regularitzar la situació contractual amb l’entitat subministradora.

2. Podran atorgar-se bonificacions del 50% mitjançant Decret de Presidència a aquells contribuents que siguen titulars de contractes de subministrament d’aigua per ús domèstic destinats a domicilis particulars en el cas que la suma d’ingressos de les persones que convisquen al domicili particular no siga superior al Salari Mínim Interprofessional (S.M.I.)

La sol•licitud de bonificació haurà d’anar adreçada al President de l’EMTRE i amb la mateixa s’haurà d’aportar la següent documentació:

a.- Certificat municipal de Convivència amb expressió dels noms i cognoms de les persones que conviuen en el mateix domicili.

b.- Certificat expedit per l’Agència Tributària dels rendiments per tots el conceptes que puguen percebre totes les persones que conviuen al mateix domicili.

c.- Informe dels Serveis Socials emès per l’Ajuntament on estiga ubicat el domicili particular que faça referència a la situació d’especial necessitat en què es troben les persones que conviuen al domicili.

3. Per gaudir de la bonificació s’haurà de posar en coneixement de l’EMSHTR en forma fefaent i dins el període establert per a l’autoliquidació de la quota anual aquelles circumstàncies que permetin gaudir de la bonificació. Les sol•licituds de bonificacions presentades amb posterioritat tindran efectes en l’exercici següent.

4. Per obtenir la bonificació el subjecte passiu haurà d’acreditar la identitat entre el titular del contracte de subministrament d’aigua i el sol•licitant de la bonificació.


En virtut del que s’ha exposat,

SOL•LICITE

que tenint per presentat aquest escrit. s’admeta i siguen tingudes en compte les al•legacions formulades per a la resolució del procediment i, en conseqüència es dicte la mateixa atenent allò exposat.


En Paterna, a 13 setembre de 2011


 

Signat.: ____________________________________ (nom i cognoms)





IL.LM ALCALDE DE PATERNA

dilluns, 22 d’agost del 2011

'NOMÉS FALTA UN ANY'

Relat de la regidora i portaveu municipal de Compromís, Loles Ripoll, guanyador del premi de prosa 'Històries de foc' en els Jocs Florals de Paterna 2011

NOMÉS FALTA UN ANY

El dia ha eixit solejat en l'últim diumenge d'agost, com era d'esperar, mentres escolte l'enrenou de xiquets en un jardí pròxim a ma casa. Ja vaig sentint eixa mescla d'inquietud, emoció i, per què no dir-ho, por.
Este matí passarà lentament i ara, abans de posar els peus en el terra, repasse tot el que he de preparar per a esta vesprada, que serà com cada any curta, molt curta…
La roba interior, la goma per a arreplegar-me els cabells, eixos taps que mai em pose, la tovalla, coses de neteja, la bossa on posaré tot… I el mono, la jaqueta, el casc, les botes que, com cada any, sempre es queden en la casa on em vist… Ah! I el braçalet i el turbant que arreplegarà un poc la suor…
Em vénen al cap inenarrables records, els anys que vaig veure la cordá lluny, prop, en un pis enmig del carrer… Ací és quan vaig decidir i somiar que un dia tiraria: quan entrava el foc pel balcó fins al menjador; quan va acabar i emocionada vaig aplaudir als tiradors, vaig baixar i sense a penes conéixer la gent, somreia, felicitava, donava aigua i xafava l'estora que queda en l'asfalt… Va ser llavors quan em vaig dir: “jo també tiraré”.
I com tot el que se somia amb intensitat, va succeir. Un any va ser el primer i, com la ignorància és tan atrevida, a penes vaig passar por. Després vingué el següent, i el següent, i vaig anar movent-me entre amics, també entre qui et mira i tu intuïxes el que pensa però et dóna igual… Sempre disciplinada, atenent, escoltant, obeint…
Un any es va cremar el calaix i ni em vaig assabentar. Un altre vaig caure i a l'alçar-me es va trencar el mono per darrere. Els companys m'espentaven perquè m'isquera. Jo no entenia res i tornava a entrar… Un altre vaig estar al mig i vaig passar por de veritat… I un altre vaig pensar que m'ofegava: foc, fum, i més fum. I deia dins del meu escafandre: “que s'acabe, que s'acabe”, I durava més que mai… Un altre ni fum, ni por…. I és que així és, cada any d'una manera.

I quan em pregunten d'on em ve l'amor al foc, sempre torna a la meua ment eixa imatge que tinc guardada entre els records més entranyables: al braç de mon pare en una “disparà”. I és que abans es deien així. Estàvem molt a prop del foc, tot just jo amb quatre anys i així ho va voler mon pare. Una de les poques coses en què li vaig fer cas.

Les oportunitats vénen perquè algú les somia i fa que succeïsquen. Però açò també ocorre  per la generositat de tants tiradors que han fet que em sentisca còmoda, que deixen de tirar per a facilitar-nos als que no sabem, la diversió que ells segurament tindran després en la recordá, gràcies als que t'animen, t'ajuden, et somriuen la majoria de vegades sense conéixer-los. Perquè no s'entén una cordá sense amabilitat, sense entrega, sense compartir, sense ajudar.

Hi ha molts moments emocionants, però a mi se'm va quedar gravada la primera vegada el soroll del precinte, com em revisaven els braços, les cames, el casc… He utilitzat diferents monos, uns més xicotets, altres més grans, igual que el calçat… Era el que hi havia i sempre agraïda, perquè me l'han proporcionat amb tot l’afecte. I ara, que ja tinc el meu trage, continue sentint eixa generositat tan gran dels tiradors, els de sempre.

Un altre dels moments que m'agrada viure en soledat és el camí cap al carrer, amb la jaqueta i el casc entre els braços, xafant fort i saludant la gent. Eixes mirades, unes supose d'enveja, altres d'afalac i altres, potser, de burla. Arribar al lloc, veure la gent coneguda, i esperar al camió… Esperar amb eixe sentiment mescla d'inquietud, emoció i eixe dubte de saber si tot anirà bé. I en el fons eixa pregunta en silenci: què faig jo ací? Però ja és la recta final: escoltar el soroll del camió i, com un més, començar a baixar calaixos davant d'eixes mirades: unes de sorpresa, altres de perplexitat i, la majoria, les que valen, de complicitat. Voler ser un més, i quan has recorregut la mitat del carrer i ja hi ha gent que t'ha saludat o que te quidra per a conversar o notes algun flaix, sents que estàs fent el que deus, allò que vols. Passes per eixes botigues en què saps que hi ha algú dels teus, els més pròxims que tenen cara de por, i que segur es pregunten el mateix que tu fa uns minuts : “què fa ací?”. I el carrer es va acabant i l'esquena ho va notant…I encara queda tot…

Són les deu del matí, m'alce i vaig organitzant un poc la casa, el menjar familiar. És diumenge i estarem tots junts un any més, i este, segurament com l'anterior, ja no seré motiu de conversació. Parlarem de com quedarem per al cercavila de luxe, preguntaré per última vegada si algú vol entrar a veure'm tirar i, uns per por i altres pel mateix, em diran que no… Encara que estos últims anys he de dir que una persona, la meua filla, m'ha sorprés i m'ha seguit de prop. Ja veurem este…

Després de la sobretaula, comence a sentir pessigolles en l'estómac. El meu turbant i el braçalet en el moble del rebedor… Ho veig cada vegada que passe… Mire el rellotge una vegada i una altra. Puge a l'habitació, repasse totes les coses, tanque la bossa i la baixe. Encara que sé que és prompte, agafe el cotxe i vaig cap al centre amb el maleter ple.

Falta el cercavila de luxe, on la participació és massiva i la llum, el color, l'olor, el soroll es mesclen per a condensar-se en un sentiment únic per als que adorem el foc, sense orgull, sense sentir-nos ni amos ni millors que els altres… Simplement eixim al carrer a tirar coets, a compartir les nostres tenalles, el nostre guant, barret, camisa, amb qui està prop i ni coneixem. Perquè eixa és la grandesa: compartir amb humilitat… I la plaça roman contínuament il·luminada... Vaig pensant que ja queda menys i pel meu cap passa amb rapidesa tot el que em falta per fer fins a arribar a la cova i començar eixe ritual.          

La gent va abandonant lentament el lloc, la majoria perquè són tiradors. I jo sóc una d'ells i també m'acomiade de la gent que torna a insinuar-me si m'ho he pensat bé. Els mire com dient: “és que creieu que hi ha tornada?”. Mentres puge la costera, i és que quantes costeres hi ha en el poble!, pense: “si hi ha tornada arrere, ningú m'obliga, alguns pagarien per entrar… I ací cada any m'afone i pense…per la meua culpa els que m'acompanyen es divertiran menys, entre cuidar-me i donar-me coets ells a penes tiren…”. Però continue caminant i, quan em descuide, ja estic en la casa dels meus amics. Tots eixos pensaments es dissipen. Comença l'espectacle! Sempre pense que és tard… Els altres em miren i somriuen… Al final ja m'han de dir: “però creus que nosaltres volem arribar tard?”. I jo pense: “quina favada!”.

M'ajuden a vestir-me, sempre sóc la primera, em mimen, m'observen, riem, i ara ve el millor: ulleres sí, ulleres no. Si és que no veig bé! Però decidisc portar-les i ja li les donaré a algú que conega… I encerte.

Ja és el moment d'eixir al carrer, sola, caminar, respirar, notar la calor, la humitat, eixa boca seca que és la mescla de la por i de la temperatura. Baixar la costera i saludar, conversar, esperar… Observe en l'òptica a amics, amigues. I a la meua filla amb eixa cara d'orgull, inquietud i, segurament, por. I pense: “mira, ja tinc a qui deixar les ulleres”. Deixe la jaqueta i el casc per a poder descarregar millor. Camine i la gent me quidra. Trobe amics, coneguts, i d'alguna manera em sent bé. Encara que les pessigolles i la calor van en augment.

Ara sí. La descàrrega va bé i el carrer s'acaba en la plaça. Comença el compte arrere… La meua filla està inquieta i així m'ho fan saber perquè no he arreplegat la jaqueta i el casc. Vaig cap a ella, em somriuen, la bese i la tranquil·litze. Vaig cap al meu lloc. Els guants, el precinte, últimes paraules, el casc, i sent un silenci i, al mateix temps, un so com el de la mar en una caragol de mar. S'apaguen les llums, el ‘coeter major', ‘el pollastret’, passa la bengala… La traca… I la sort està tirada, i és soroll, calor, i és olor i moviment i eixes mirades de complicitat de qui et rodeja; tu a penes els coneixes però ells sí i saben on estàs, intuïxen la teua por, la teua alegria, el teu voler o no tirar, toquen el teu muscle si et pares, si retrocedixes, sempre a la teua disposició. I contínua el foc… A través d'eixa diminuta reixeta veus les siluetes dels tiradors amb el foc en la mà… Siluetes que es veuen en tantes fotos però que fins que no les tens a prop no les entens. I et gires i veus la multitud. Tornes a tirar i a botar, i sent la calor en un peu i un colp en la cuixa, i esta vegada no és curta ni llarga, és perfecta, i jo em sent bé, i acaba, i eixe moment no ho canvies per res. Et lleven el casc, abraços, besos, salutacions… La cara negra, suada, una sensació de complaença i sobretot de gratitud. I eixe és un altre gran moment: xafar el carrer, caminar i buscar als teus coneguts, dir-los que estàs bé…

Les fotos, eixes entrevistes perquè sóc dona i resulta poc menys que anecdòtic… Tinc la sensació de surar, sobretot perquè encara vaig sense ulleres… Preguntes si ha passat alguna cosa greu, escoltes que no i continues veient gent que coneixes. Uns et besen, no els importa l'aspecte, et donen aigua… I arribes amb dificultat, et fons en un abraç amb els “teus”… Penses en  un any més…. i em sorprenc a mi mateixa pensant: “demà no em podré moure”. Qui pot entendre açò si no és tirador?

No sé quina hora és. Torne on tinc totes les meues coses. Amb un nou acte d'amabilitat, em presten el bany. Dutxada, i després d'arreplegar tot el que he portat, puge una altra costera amb la bossa que a penes puc alçar fins al cotxe… Sola, tranquil·la, cansada, agraïda. Encara em diuen si vaig a la recordá… I jo pense no pot ser...

Arribe a casa. El meu home espera despert, diu que este any tenia més por. Ens abracem, li conte i contínua mirant-me amb sorpresa després de tants anys… Segur que pensa: “açò no és normal”. Jo li entenc. A penes puc conciliar la son amb la finestra oberta. Escolte l'un darrere de l'altre els coets i m'adorm pensant que l'any que ve tiraré també en la recordá.

Amb eixe so concilie una son reparadora, que m'ajuda a pensar que ja només queda un any per a poder entrar a tirar, gràcies a la generositat de tots els meus companys.   

dilluns, 13 de juny del 2011

DISCURS D'IVESTIDURA

Companys i companyes de la corporació municipal, representants de les entitats i associacions de Paterna que hui ens acompanyen, familiars i amics, veïns i veïnes de Paterna, bon dia.

En primer lloc, vull traslladar, des de Compromís per Paterna, la més sincera felicitació, a les dones i homes que han pres possessió dels seus càrrecs i passen a constituir la nova corporació municipal de Paterna. Una corporació que es configura plural, diversa, i que recull la voluntat ideològica i política que la ciutadania trià en les urnes el darrer 22 de Maig.

Igualment, des de la Coalició Compromís, integrada pel Bloc-Iniciativa-Verds, volem donar les gràcies públicament a qui ens ha dipositat la seua confiança i el seu vot, convertint-nos en la 3ª força política en l’àmbit local, comarcal i autonòmic i que, a partir d'ara, comptarà amb 2 regidors en este plenari. I com no, també volem mostrar el nostre agraïment a totes les persones que han participat i s’han implicat en el nostre projecte, i han contribuït a que hui puguem estar ací representant a una part de l’electorat de Paterna.

Compromís som l’esquerra oberta, plural, ecologista i valencianista, i com a tal treballarem des d’aquest ajuntament:
- per a que la igualtat d’oportunitats de les persones siga una realitat;
- per a que el nostre territori estiga lliure d’especulació i urbanisme descontrolat;
- per a que els nostres espais naturals puguen ser gaudits per tota la població, assegurant la seua conservació sense cap tala ni degradació;
- per a que la nostra identitat com a poble es mantinga amb dignitat;
- per a assegurar que cada família i persona puga tindre una vida digna.

Aquestes han sigut les línies generals de la nostra actuació durant la passada legislatura i seran, si cap amb més fermesa, les que durem en l’actual. El nostre compromís és i serà viure en una Paterna més justa, solidària, sostenible i valenciana on totes les persones puguen tindre cada dia una vida millor.

Al llarg d’estos anys hem pogut apreciar com la preocupació del Partit Popular era estar als mitjans de comunicació venent fum amb projectes cara a la galeria, fomentant falses polèmiques, proposant mesures estrafalàries, i pagant amb els nostres diners campanyes d’autobombo de pàgines i pàgines. Hem vist com no informava de les gestions principals i com si es consensuaven algunes mocions, era per a no complir-les i, fins i tot, altres mocions presentades pel mateix equip popular, com la del conveni d’horts d’oci o de l’agricultura ecològica, després de firmar-les es retallaven els diners a què s’haviem compromés.

Tots hem vist com han passat el rodillo (paraula que tant els agrada quan es tracta de desqualificar a uns altres) per a fer la seua voluntat, sense cap consens ni participació. Però un rodillo que fa d’apisonadora per tindre més vots, no és una raó. Tindre la majoria dels vots no vol dir que tota la ciutadania recolze el projecte polític. Hi ha que governar per a totes i tots, inclús per a aquells que no han anata votar. El PP ha gaudit d’una falsa eufòria perquè, malgrat fer-se amb la majoria absoluta, té enfront un partit que ens ha superat a tots: el de l’abstenció.

Hem vist com Gespa, que podia haver sigut una empresa pública exemplar, es convertia en una agència d’ocupació del PP sense cap control, ni oportunitat de tindre-lo per part de l’oposició i sense oblidar com en molts casos duplica despesa i funcions. Ni què dir de la compra de l’edifici on s’ubique A més a més, els seus treballadors i treballadores no han vist millorades les condicions laborals, un dels motius principals pels quals Compromís apostava per suprimir totes les subcontrates.

Esta ha sigut la legislatura de la crisi, és veritat, la legislatura de l’augment de l’atur, però des de l’equip de govern s’ha contribuït a esta situació al tindre un deute amb els proveïdors de més de 30 milions d’euros, cosa que ha suposat que l’ajuntament passe a ser morós i creador d’atur. També ha sigut la legislatura de la mala gestió, amb un dèficit de més de 26 milions d’euros.

Ha sigut també la legislatura dels incompliments dels pressupostos participatius però, aixó sí, quan hem preguntat pel seu estat d’execució sempre ens han dit que estaven en fase d’estudi avançat, que estaven a punt de licitar-se i excuses semblants, quan la realitat és que la immensa majoria dels projectes encara no s’han realitzat. Miren, la gent vol saber la veritat, no vol mentides, ni que li facen perdre el temps preguntant ací i allà com va el projecte del centre de la joventut de Terramelar o el de la Canyada, per posar dos exemples que estan paralitzats, com molts altres projectes. La gent vol, i Compromis també, que els pressupostos s’executen dins de l’any en que es voten.

La legislatura passada també va ser la de la Tàmer, que hem pagat totes les paterneres i paterners. És a dir, un impost més, amagat en el rebut de l’aigua del PP.

D’altra banda, encara que la construcció està bastant parada i que queden moltes vivendes per a vendre, tant de promotors particulars com de SUMPA, continuen amb la idea d’urbanitzar el Pla del Rector, destrossant un àrea de vegetació important.

Tenim veïnes i veïns del poble sense les claus del seu pis, esperant des de fa moltíssim de temps i que recriminen el tracte rebut pel personal d’esta empresa… A l’equip de govern entrant demanem que reconsidere les necessitats d’ocupació de sòl. Paterna no necessita més vivendes sinó millors serveis.

Ha sigut una legislatura intensa on s’han vist les prioritats d’uns i d’altres. I les prioritats de qui ha governat no han sigut precisament millorar la vida dels més necessitats en el nostre municipi: han retallat 50.000 euros del servei d’ajuda a domicili, estan marginant els serveis socials, no pressionen a la Generalitat per a que augmente la dotació de la renda garantida... Tot això està suposant que la gent més vulnerable a la crisi s’ho estiga passant molt malament. A Paterna hi ha gent que passa fam. Hi ha gent que viu al carrer i que dorm en furgonetes. Un barri molt concret com la Coma té famílies que des de fa anys viuen 10 ó més persones en cases de 70 metres perquè l’IVSSA ha volatilitzat els diners que tenia per al conveni amb el barri.

Però sí que hi ha alguna cosa en què l’equip de govern anterior ha sigut eficient i eficaç. En les empreses mixtes. Ací sí que ha seguit el full de ruta i no s’ha desviat gens. Han actuat sense consens, com si la seua elecció fóra un vot en blanc per als propers 40 anys, van a crear serveis com són els centres de dia, escoletes i residències que es deurien exigir al govern de la Generalitat, que deurien ser pagats pels impostos de tots i que a hores d’ara desconeguem els preus públics que tindran per als usuaris. Si fins ara no han sigut capaços de donar beques d’escoles infantils a la major part de sol·licituds, no sabem per què hauran de donar ajudes per a les escoles infantils semiprivades que pensen fer o per a altres serveis de les empreses mixtes.

Enfront d’això, Compromís creiem que cal fer les coses d’una altra manera:
- cal gestionar l’ajuntament i les empreses públiques amb responsabilitat, pagant els deutes i no endeutant-nos més.
- s’ha de fer un pla de xoc per al xicotet comerç, potenciar les cooperatives i treballar perquè empreses del sector verd s’instal·len als nostres polígons industrials.
- cal lluitar contra el canvi climàtic rebaixant les emissions de CO2 amb energies renovables, millorant l’actual transport públic i estimulant els desplaçaments a peu i en bici per circuits segurs.
- és imprescindible fer de l’horta de Paterna un referent real d’agricultura ecològica a la nostra comarca.
- cal vertebrar i cohesionar els barris per a que tots els habitants se senten paterners i participen en la vida associativa, cultural i política.
- cuidar la gent major amb bons serveis d’ajuda a domicili, treballar per a donar més oportunitats als joves.
- convertir la participació ciutadana en un element integrat en tota l’activitat municipal, dinamitzant els pressupostos participatius i altres formes de participació directa.
- cal exigir a la Generalitat que complisca els seus compromisos amb Paterna:
 sanitaris, amb el centre d’especialitats;
 ambientals, amb més dotació econòmica per al parc natural del Túria;
 assistencials, amb la renda garantida de ciutadania i amb el conveni amb l’IVSSA;
 educatius, amb escoles infantils de 0 a 3 anys públiques i executant les obres pendents de moltes escoles;
 de transport, amb més freqüència del metro i més autobusos metropolitans;
 d’ocupació, amb més atribucions per al centre associat del Servef que hi ha a Paterna i més formació per a la gent que no té treball...

Com veuen, són moltes les coses que es poden fer d’una altra manera per a que Paterna siga la ciutat en què totes i tots volem viure. Este és i serà el projecte de Compromís, perquè ha quedat demostrat que el PP no ha fet res per a canviar Paterna i que el Partit Socialista durant la passada legislatura no s’ha desmarcat de les polítiques de retalls socials que des de Madrid s’imposaven, i no ha tingut ni idees, ni convicció per a liderar l’oposició a Paterna. Al contrari, quan ha tingut l’oportunitat de desmarcar-se de les polítiques de l’Estat, no ho ha fet. Un clar exemple d’això és quan no recolzaren la moció de Compromís contra la reforma laboral de Zapatero.

Volem deixar clar que anem a fer un seguiment exhaustiu de la gestió del pròxim equip de govern, la qual cosa no ens impedirà col·laborar en totes les propostes i projectes que siguen coincidents amb el nostre programa, i que treballarem en tot allò que siga positiu per al nostre poble. Els paterners i paterneres s’ho mereixen, i Compromís estarà a l’altura de les seues expectatives.

I des de Compromís, en un acte de responsabilitat i d’humiltat, ja diguem a l’equip que governe Paterna que posem a la seua disposició les nostres propostes per a crear ocupació. Totes i cadascuna. Té igual qui s’emporte la medalla. En este aspecte serem lleials. Una altra cosa és que qui governe, com altres vegades, no vullga tindre en compte i es burle de les nostres propostes. Però eixa serà la seua responsabilitat.

Vull destacar també que esta legislatura comença amb un toc d’atenció i de crítica per part de milers de ciutadans i ciutadanes que des de les places de moltes ciutats espanyoles, i també des del nostre poble, reclamen una altra manera de fer política, una democràcia amb llistes obertes, on no es prime els grans partits, més participativa i que aparte els presumptes corruptes de les llistes electorals.

Milers de persones que també volen polítiques més socials, millors serveis públics, reformes fiscals que graven les grans fortunes i els moviments especulatius, i altres qüestions que si es porten a terme milloraran la democràcia i la vida de la gent.

Estes eleccions han configurat un canvi. De fet, el moviment del 15M serà mes recordat que el dia de les eleccions del 22 de maig. La ciutadania ha dit prou. La gent ha pres el carrer i les places; i per primera volta en molt de temps ha pres la paraula front un sistema en molts casos anacrònic i que no dona resposta a les necessitats reals.

Sense adonar-nos, s’ha materialitzat una revolució democràtica, sana, sense complexes, amb propostes i nous models de convivència, on joves i no tan joves volen recuperar l’esperança de trobar nous camins i també, com no, de tindre un futur en condicions.

Els ajuntaments, els governs locals i el membres de les corporacions que hui comencem este nou cicle hem de prendre nota i visualitzar que, després del moviment del 15M les coses han començat a canviar.

Des d’esta institució local, el nostre ajuntament de Paterna, tenim la possibilitat i la responsabilitat, de contribuir a este nou canvi generacional, que reclama mesures concretes davant el descrèdit institucional i polític que ha suposat la imputació de destacats dirigents valencians per les seues corrupteles, privilegis o tractes de favor. Cal recuperar la dignitat de les institucions i el valor de la seua funció en la defensa de la democràcia, la legalitat, les llibertats ciutadanes, la igualtat i la participació de les persones per fer efectiva una vertadera DEMOCRACIA REAL YA.

Abans d’acabar, vull presentar-los al meu company, Juan Manuel Ramón Paul. Ell i la regidora que els parla utilitzarem el valencià en este ple. És el nostre compromís, com fa quatre anys. Una llengua que volem que tinga futur, especialment ara que des de la Generalitat se l’ataca frontalment tractant de traure-la de l’ensenyament. Desitgem i esperem que els altres grups polítics també aposten per fer del valencià una llengua d’ús quotidià i prenguen un compromís tant col·lectiu com personal en este sentit, tal i com correspon als representants d’una ciutat valenciana i capital de l’Horta Nord com és Paterna.

Des de Compromís hem demostrat, i seguirem demostrant, que tenim propostes en positiu, les quals anirem articulant mitjançant iniciatives al ple de l’ajuntament i les Comissions que corresponga. Al mateix temps que desenvoluparem una tasca rigorosa de fiscalització i control polític a la gestió de govern. Estem oberts al diàleg i al consens com sempre hem fet. Sabem que la situació és complicada, però, estem convençuts que entre totes i tots podem canviar la realitat.

JUANMA RAMÓN i JO MATEIXA, regidors d'aquest grup municipal, ens posem des d'ara mateix al servei de les veïnes i els veïns de Paterna.

TREBALL I BENESTAR, dos objectius molt concrets, però que representen la voluntat majoritària dels paterners i paterneres en estos moments de crisi, al mateix temps que simbolitzen per una part, un fort contingut programàtic, i per un altra, un claríssim compromís social.

COL·LABORACIÓ I PARTICIPACIÓ amb la ciutadania, eixes seran les eines que el nostre grup municipal emprarà els propers 4 anys per dur endavant les polítiques de progrés i futur que Paterna necessita.

Un futur verd, d'esquerres, valencià, igualitari i just per a totes i tots.

MOLTES GRÀCIES I MOLT BON DIA.

dimarts, 24 de maig del 2011

FESTA DE LA SEMBRA

Dissabte 28, a les 18h

Xerrada-tertúlia “El taronger, molt més que un arbre productor de cítrics”
Contarem amb la presència de Vicent Sanz Cervera, un llaurador professional que cultiva una explotació de cítrics i d’hortalisses i també uns ruscos per a la producció de mel i derivats. És membre del Consell Rector de la Cooperativa de Benaguasil i d’Agriconsa, l’empresa de transformació de les cooperatives.
Actualment també assisteix en representació de La Unió de Llauradors i Ramaders en nom de les organitzacions agràries a l’Organ Rector del Parc Natural del Túria, on treballa activament per mantindre un sector agrari actiu i productiu.

En acabar la xerrada, presentació de “El Sol”, periòdic estacional de distribució gratuïta del CEM Granja Julia.
Explicarem breument el projecte, del qual ja s’han publicat cinc números, i repartirem el número 6, El Sol de Primavera, entre tots els assistents.

Diumenge 29, a partir de les 10h  Festa de la Sembra

Comença el dia amb la música de la Colla Gatzara, per continuar la sembra amb l’aca de Manolo ‘el Gallo’, esmorzar i orxata ecològica, visita els animalets, tallers de conserves, i la paradeta de la mel. També hi haurà una mostra d’enginys i joguets sobre energies renovables.

Dinar: a les 14h
Menú: paella, amanida, beguda, postre, café.
PREU: adults 8€ / criatures 5€
Confirmeu abans de dissabte als telèfons: 690223372 (MªJosé)
i 678266305(Felip)

dimarts, 26 d’abril del 2011

divendres, 15 d’abril del 2011

MANIFESTACIÓ


Acció Cultural, els sindicats i les principals entitats cíviques valencianes convoquen la manifestació del dissabte 16 d’abril a València.

S’espera una participació important en una manifestació que englobarà la reivindicació per TV3 i la llibertat d’expressió amb les lluites per la cultura, el territori, l’ensenyament públic i l’estat del benestar i el treball.

Acció Cultural ha presentat avui en roda de premsa la convocatòria de la manifestació que el proper dissabte 16 d’abril recorrerà València amb el lema “Sí a TV3! Sí a la llengua! Sí a la transparència!”. La manifestació eixirà a les 18 h de les Torres de Quart.

El músic de Vinaròs Carles Santos obrirà l’esmentada manifestació, dirigint una banda de música, també com a mostra de suport a la llibertat d’expressió i a Acció Cultural. La participació de Santos pretén donar-li un caràcter festiu a la convocatòria, malgrat la gravetat dels motius que la provoquen, i animar així als valencians i valencianes a participar-hi.

L’actuació de Llach tindrà lloc en la manifestació del proper dissabte 16 d’abril a València i, per tant, a l’aire lliure, i serà una oportunitat única de sentir al cantant de Verges, que no té previst de fer cap altra actuació musical més.

D’aquesta manera, amb aquesta doble adhesió dels dos coneguts artistes, la manifestació del 16 d’abril esdevé una mobilització de caràcter excepcional, donada la creixent degradació de la situació política que pateix el País Valencià.

dijous, 14 d’abril del 2011

BOVALAR: SANTA GEMMA, CASAS VERDES I CREU DE GRÀCIA

 
Bovalar és un barri molt divers: la Creu de Gràcia és una urbanització de xalets, Santa Gemma està més pròxima a Burjassot que a Paterna i Casas Verdes és una urbanització de finques noves. Les necessitats de cada nucli de població no són les mateixes, però tenen en comú una necessitat: una escola infantil pública i gratuïta per a xiquetes i xiquets de 0 a 3 anys, que fa molta falta, sobretot per a la població de Casas Verdes. Cal que la Generalitat aporte la inversió necessària per a fer l’escoleta.

La Generalitat ha donat més importància a la Fórmula 1, a Terra Mítica, a la Copa América... que han segut molt cars i que han anat en detriment de necessitats de la ciutadania com la salut, l’atenció als majors o a la gent sense treball i sense subsidi. En les pròximes eleccions també pot canviar el govern autonòmic, i des de la Generalitat, la Coalició Compromís donarem preferència a les inversions per a millorar el dia a dia de la gent.

Actuacions senzilles i econòmiques que Compromís farem des de l’Ajuntament per a millorar la vida a Bovalar:

● Posarem més contenidors de reciclatge i controlarem que s’utilitzen correctament.
● Acabarem les obres de reurbanització del carrer Tomás y Valiente, ja que la vorera està sense acabar des de l’any 2009.
● Millorarem la neteja i vigilarem que es complisca l’ordenança que obliga els amos de gossos a arreplegar els excrements.

El nostre compromís és fer totes les actuacions amb la participació veïnal. Des dels pressupostos participatius fins a la participació en el disseny dels projectes. Així el resultat serà més satisfactori perquè es farà atenent les necessitats concretes de la gent. Per això, estimularem la participació tant de persones particulars com de totes les associacions del barri (falles, associacions esportives, associació de veïns, de comerciants, comparses, etc.) en cada projecte.

ALBORGI

 
Alborgí és un dels barris de Paterna amb més història. Moltes coves estan en Alborgí, té un parc molt agradable, i a més també està molt pròxim al parc Central. És un dels barris més poblats de Paterna, amb quasi 10.000 habitants. I per a millorar la seua qualitat de vida és necessari que es realitzen dos infraestructures que depenen dels diners de l’administració autonòmica: una escoleta infantil per a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys i el tramvia que unirà Alborgí amb Lloma Llarga i València.

La Generalitat ha donat més importància a la Fórmula 1, a Terra Mítica, a la Copa América... que han segut molt cars i que han anat en detriment de necessitats de la ciutadania com la salut, l’atenció als majors o a la gent sense treball i sense subsidi. En les pròximes eleccions també pot canviar el govern autonòmic, i des de la Generalitat, la Coalició Compromís donarem preferència a les inversions per a millorar el dia a dia de la gent.

Actuacions senzilles i econòmiques que Compromís farem des de l’Ajuntament per a millorar la vida a Alborgí: 

● Pavimentarem el solar del carrer Ramón Ramia el condicionarem per a aparcament.
● Posarem més contenidors de reciclatge i controlarem que s’utilitzen correctament.
● Millorarem la neteja i vigilarem que es complisca l’ordenança que obliga els amos de gossos a arreplegar els excrements.
● Ampliarem el carril bici i el connectarem amb la resta del municipi.
● Posarem més elements de gimnàstica en els parcs.
● Millorarem el manteniment de les zones verdes, especialment del parc Central.
● Millorarem la lluminària amb faroles de baix consum i que no produïsquen contaminació lumínica.
● Obrirem el pati dels col·legis Vicente Mortes i Ausiàs March cada dia quan acaben les classes i els caps de setmana per a aprofitar les pistes com a poliesportiu per al barri, i garantirem un bon manteniment de les instal·lacions.
● Tindrem una programació cultural estable amb música, teatre, cinefòrum, activitats per a menuts... en l’antiga casa de la cultura, que ara està desaprofitada.

El nostre compromís és fer totes les actuacions amb la participació veïnal. Des dels pressupostos participatius fins a la participació en el disseny dels projectes. Així el resultat serà més satisfactori perquè es farà atenent les necessitats concretes de la gent. Per això, estimularem la participació tant de persones particulars com de totes les associacions del barri (falles, associacions esportives, associació de veïns, de comerciants, comparses, etc.) en cada projecte.

LLOMA LLARGA

 
Lloma Llarga és un barri amb el percentatge de persones joves i xiquetes i xiquets més alt de tota Paterna. Actualment, el barri té quasi 6.000 habitants que necessiten uns serveis adequats, especialment dos infraestructures importants que depenen dels diners que aporte la Generalitat: el consultori mèdic i una escoleta infantil pública i gratuïta per a xiquetes i xiquets de 0 a 3 anys. A més, cal que els autobusos metropolitans tinguen una freqüència de pas de cada mitja hora, perquè la gent puga desplaçar-se a València sense cotxe, i això també depén de la Generalitat.

La Generalitat ha donat més importància a la Fórmula 1, a Terra Mítica, a la Copa América... que han sIgut molt cars i que han anat en detriment de necessitats de la ciutadania com la salut, l’atenció als majors o a la gent sense treball i sense subsidi. En les pròximes eleccions també pot canviar el govern autonòmic, i des de la Generalitat, la Coalició Compromís donarem preferència a les inversions per a millorar el dia a dia de la gent.

Actuacions senzilles i econòmiques que Compromís farem des de l’Ajuntament per a millorar la vida a Lloma Llarga:

● Reorganitzarem el trànsit d’una manera coherent per a millorar els accessos i la circulació en general.
● Posarem més contenidors de reciclatge i controlarem que s’utilitzen correctament.
● Millorarem la neteja i vigilarem que es complisca l’ordenança que obliga els amos de gossos a arreplegar els excrements.
● Connectarem Lloma Llarga amb el nucli urbà amb un carril bici.
● Posarem més elements de gimnàstica en els parcs.
● Instal·larem pantalles acústiques per a reduir el soroll de l’autovia
● Tindrem una programació cultural estable amb música, teatre, cinefòrum, activitats per a menuts... en el centre cívic.
● Rehabilitarem el poliesportiu sud municipal, ja que actualment només s’està utilitzant la pista multifuncional, la de tenis i la de pàdel, però l’edifici del gimnàs està tancat.

El nostre compromís és fer totes les actuacions amb la participació veïnal. Des dels pressupostos participatius fins a la participació en el disseny dels projectes. Així el resultat serà més satisfactori perquè es farà atenent les necessitats concretes de la gent. Per això, estimularem la participació tant de persones particulars com de totes les associacions del barri (falles, associacions esportives, associació de veïns, de comerciants, etc.) en cada projecte.

TERRAMELAR

 
Terramelar és un barri que necessita dos infraestructures importants amb diners que aporte la Generalitat: un centre de dia públic de majors i una escola infantil per a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys, pública i gratuïta.

La Generalitat ha donat més importància a la Fórmula 1, a Terra Mítica, a la Copa América... que han sIgut molt cars i que han anat en detriment de necessitats de la ciutadania com la salut, l’atenció als majors o a la gent sense treball i sense subsidi. En les pròximes eleccions també pot canviar el govern autonòmic, i des de la Generalitat, la Coalició Compromís donarem preferència a les inversions per a millorar el dia a dia de la gent.

Actuacions senzilles i econòmiques que Compromís farem des de l’Ajuntament per a millorar la vida a Terramelar: 

● Acabarem de condicionar l’ampliació de la sala polivalent del centre cívic amb moblament adequat i pannells separadors.
● Posarem més contenidors de reciclatge i controlarem que s’utilitzen correctament.
● Millorarem la neteja i vigilarem que es complisca l’ordenança que obliga els amos de gossos a arreplegar els excrements.
● Posarem més elements de gimnàstica en els tres jardins del barri.
● Obrirem el pati del col·legi Jaume I cada dia quan acaben les classes i els caps de setmana per a aprofitar les pistes com a poliesportiu per al barri, i garantirem un bon manteniment de les instal·lacions.
● Posarem una pista esportiva de volei on estava la pista de minibàsquet i condicionarem el jardí, ja que ara està molt deteriorat i amb les plantes seques.
● Llogarem un local per a centre juvenil, tal com va aprovar-se en els pressupostos participatius de fa més de dos anys i encara no s’ha realitzat.
● Tindrem una programació cultural estable amb música, teatre, cinefòrum, activitats per a menuts... en el centre cívic, que ara està desaprofitat.

El nostre compromís és fer totes les actuacions amb la participació veïnal. Des dels pressupostos participatius fins a la participació en el disseny dels projectes. Així el resultat serà més satisfactori perquè es farà atenent les necessitats concretes de la gent. Per això, estimularem la participació tant de persones particulars com de totes les associacions del barri (falla, associacions esportives, associació de veïns, de comerciants, etc.) en cada projecte.

A més, som i serem realistes i només plantejarem els projectes quan hi haja disponibilitat pressupostària. No farem ciència ficció com ha fet el PP en esta legislatura. La ciutadania estarà informada dels diners disponibles i totes les propostes que es faran tindran la dotació pressupostària assegurada.

CAMPAMENT

 
Campament és un barri molt gran i bonic que està prop del centre de Paterna i pot gaudir dels serveis d’una població gran com Paterna, i al mateix temps conserva la seua personalitat i és molt tranquil. El barri de Campament ha anat millorant en infraestructures. Ens alegrem que, gràcies a la insistència dels seus habitants, el consultori definitiu estiga a punt de convertir-se en realitat. A més, Campament està molt prop de l’horta de Paterna, un espai que cal posar en valor.

Però Campament necessita altres infraestructures importants que depenen dels diners que aporte la Generalitat, com una escoleta infantil per a xiquetes i xiquets de 0 a 3 anys, pública i gratuïta. Este centre ha de tindre suficient aportació econòmica, ja que Compromís volem equiparar l’educació Infantil a la Primària o la Secundària perquè hi haja oferta pública. Per això no ens agrada el projecte de les empreses mixtes que prepara el PP de Paterna, perquè construiran escoles infantils a preus de les privades.

La Generalitat ha donat més importància a la Fórmula 1, a Terra Mítica, a la Copa América... que han segut molt cars i que han anat en detriment de necessitats de la ciutadania com la salut, l’atenció als majors o a la gent sense treball i sense subsidi. En les pròximes eleccions també pot canviar el govern autonòmic, i des de la Generalitat, la Coalició Compromís donarem preferència a les inversions per a millorar el dia a dia de la gent.

Actuacions senzilles i econòmiques que Compromís farem des de l’Ajuntament per a millorar la vida a Campament:

● Posarem més contenidors de reciclatge i controlarem que s’utilitzen correctament.
● Millorarem la neteja i vigilarem que es complisca l’ordenança que obliga els amos de gossos a arreplegar els excrements.
● Obrirem alguns solars que ara estan vallats per a aparcaments públics.
● Executarem la piscina coberta, pendent des de fa dos anys en els pressupostos participatius.
● Obrirem el pati del col·legi Villar Palasí cada dia quan acaben les classes i els caps de setmana per a aprofitar les pistes com a poliesportiu per al barri, i garantirem un bon manteniment de les instal·lacions.
● Tindrem una programació cultural estable amb música, teatre, cinefòrum, activitats per a menuts... en el Capri, que ara està desaprofitat.
● Posarem en valor l’horta, com a part del Parc Natural del Túria, i iniciarem un programa pilot d’agricultura ecològica per a fer de l’agricultura una activitat sana, rendible i creadora de llocs de treball.
● Generalitzarem els horts d’oci en l’horta.

El nostre compromís és fer totes les actuacions amb la participació veïnal. Des dels pressupostos participatius fins a la participació en el disseny dels projectes. Així el resultat serà més satisfactori perquè es farà atenent les necessitats concretes de la gent. Per això, estimularem la participació tant de persones particulars com de totes les associacions del barri (falles, associacions esportives, associació de veïns, de comerciants, comparses, etc.) en cada projecte.

MAS DEL ROSARI

 
Mas del Rosari és un barri nou, que ocupa el mateix espai que la Coma, encara que la seua composició social és diferent i té necessitats diferents. Mas del Rosari necessita una escoleta infantil per a xiquetes i xiquets de 0 a 3 anys, pública i gratuïta. Este centre ha de tindre suficient aportació econòmica de la Generalitat.

La Generalitat ha donat més importància a la Fórmula 1, a Terra Mítica, a la Copa América... que han sigut molt cars i que han anat en detriment de necessitats de la ciutadania com la salut, l’atenció als majors o a la gent sense treball i sense subsidi. En les pròximes eleccions també pot canviar el govern autonòmic, i des de la Generalitat, la Coalició Compromís donarem preferència a les inversions per a millorar el dia a dia de la gent.

Actuacions senzilles i econòmiques que Compromís farem des de l’Ajuntament per a millorar la vida a Mas del Rosari:

● Millorarem l’ajardinament.
● Arreglarem la pavimentació i les voreres deteriorades.
● Obrirem el pati dels col·legis Antonio Ferrandis i La Coma cada dia quan acaben les classes i els caps de setmana per a aprofitar les pistes com a poliesportiu per al barri, i garantirem un bon manteniment de les instal·lacions.
● Posarem més contenidors de reciclatge i controlarem que s’utilitzen correctament.
● Millorarem la neteja i vigilarem que es complisca l’ordenança que obliga els amos de gossos a arreplegar els excrements.
● Posarem elements de gimnàstica en els parcs.
● Tindrem una programació cultural estable amb música, teatre, cinefòrum, activitats per a menuts... en el centre cívic, ja que la sala d’actes ara està desaprofitada.

El nostre compromís és fer totes les actuacions amb la participació veïnal. Des dels pressupostos participatius fins a la participació en el disseny dels projectes. Així el resultat serà més satisfactori perquè es farà atenent les necessitats concretes de la gent. Per això, estimularem la participació tant de persones particulars com de totes les associacions del barri (falla, associacions esportives, associació de veïns, de comerciants, etc.) en cada projecte.

A més, som i serem realistes, i plantejarem els projectes quan hi haja disponibilitat pressupostària. No farem ciència ficció com ha fet el PP en esta legislatura. La ciutadania estarà informada dels diners disponibles i totes les propostes que es faran tindran la dotació pressupostària assegurada.

LA COMA

 
La Coma és un barri que necessita molta ajuda pública de la Generalitat: el 40% dels habitants de la Coma no tenen treball, falta rehabilitar moltes vivendes i hi ha molts pocs comerços en el barri. Mentrestant, en comptes d’aportar recursos, la Generalitat (l’IVVSA) va intentar apujar els lloguers, encara que la mobilització veïnal ho va impedir. La Coma és un barri que necessita una intervenció global per part de la Generalitat. És imprescindible l’aportació de diners públics per a aconseguir que la gent del barri visca dignament i que es porte a terme el projecte de barri d’acció preferent. A més, la Generalitat no ha aportat suficient diners a Paterna per a la Renda Garantida de Ciutadania, que és un subsidi per a les persones que no tenen treball i han esgotat totes les prestacions econòmiques, que en la Coma és ara més necessari que mai. Compromís exigirem a l’IVSSA:

● Que arregle els forjats sanitaris de les vivendes per a que no proliferen a l’estiu insectes que entren a les cases.
● Que rehabilite els edificis pendents.
● Que la Coma puga anar normalitzant la seua situació sociològica. Per a això exigirem a l’IVSSA que no expulse les famílies de les vivendes quan els seus ingressos milloren. D’eixa manera, la Coma es normalitzarà amb famílies amb ingressos diversos, i no com ha passat des del principi de la fundació del barri, que les famílies que arriben a un nivell més acceptable d’ingressos, amb treballs estables, han d’anar-se’n del barri perquè superen el límit permés en l’actualitat per a ocupar les vivendes. També volem que l’IVVSA permeta que les famílies puguen tindre opció a comprar les seues  vivendes.

La Generalitat ha donat més importància a la Fórmula 1, a Terra Mítica, a la Copa América... que han segut molt cars i que han anat en detriment de necessitats de la ciutadania com la salut, l’atenció als majors o a la gent sense treball i sense subsidi. En les pròximes eleccions també pot canviar el govern autonòmic, i des de la Generalitat, la Coalició Compromís donarem preferència a les inversions per a millorar el dia a dia de la gent.

Actuacions senzilles i econòmiques que Compromís farem des de l’Ajuntament per a millorar la vida a la Coma:

● Acabarem el camp de futbol.
● Posarem més contenidors de reciclatge i controlarem que s’utilitzen correctament.
● Millorarem la neteja.
● Millorarem l’ajardinament.
● Arreglarem la pavimentació i les voreres deteriorades.
● Obrirem el pati dels col·legis Antonio Ferrandis i La Coma cada dia quan acaben les classes i els caps de setmana per a aprofitar les pistes com a poliesportiu per al barri, i garantirem un bon manteniment de les instal·lacions.
● Tindrem una programació cultural estable amb música, teatre, cinefòrum, activitats per a menuts... en el centre cívic, ja que la sala d’actes ara està desaprofitada.
● Quan la situació econòmica millore, ens plantejarem cobrir la piscina per poder-la usar tot l’any.
● Afavorirem la instal·lació de més comerços i facilitarem que la gent que té comerços en casa puga estabilitzar la situació.


El nostre compromís és fer totes les actuacions amb la participació veïnal. Des dels pressupostos participatius fins a la participació en el disseny dels projectes. Així el resultat serà més satisfactori perquè es farà atenent les necessitats concretes de la gent. Per això, estimularem la participació tant de persones particulars com de totes les associacions del barri (falles, associacions esportives, associació de veïns, de comerciants, comparses, etc.) en cada projecte.

LA CANYADA

 
La Canyada és el barri més gran de Paterna, amb 12.000 persones censades i amb moltes famílies que tenen ací la seua segona residència. Per això, la millora del barri de la Canyada hauria de ser la gran prioritat de l’Ajuntament de Paterna. En les últimes legislatures s’han construït infraestructures necessàries que s’han aconseguit després de molta pressió ciutadana: el centre social, el poliesportiu, el consultori mèdic... I en la legislatura actual s’ha canalitzat el barranc Barat i part del de Serra amb inversió estatal i s’ha inaugurat d’institut. Totes han contribuït a millorar la vida en el barri, però encara falta realitzar actuacions necessàries, algunes de les quals amb inversió autonòmica, com l’ampliació del col·legi La Font, una escola infantil per a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys pública i gratuïta, el trasllat de les línies d’alta tensió del carrer 232, l’adequació de la Vallesa com a part del Parc Natural del Túria (al qual li falta més neteja, retolació de senders, senyalètica, traçat d’un sender PR, millor conservació de la vegetació i de les restes arqueològiques...), un metro cada 15 minuts durant tot el dia i amb servei nocturn i l’inici del soterrament de les vies.  A més, és imprescindible augmentar les urgències a 24 hores durant tot l’any. Pobles amb ajuntament propi amb la mateixa població tenen servei d’urgències tot el dia, i no només fins les 15 hores.

La Generalitat ha donat més importància a la Fórmula 1, a Terra Mítica, a la Copa América... que han sigut molt cars i que han anat en detriment de necessitats de la ciutadania com la salut, l’atenció als majors o a la gent sense treball i sense subsidi. En les pròximes eleccions també pot canviar el govern autonòmic, i des de la Generalitat, la Coalició Compromís donarem preferència a les inversions per a millorar el dia a dia de la gent.

Actuacions que Compromís farem des de l’Ajuntament per a millorar la vida a la Canyada: 

● Millorarem el parc de la Pinada.
● Habilitarem un espai polivalent a l’aire lliure, preferentment en alguna zona verda de nova execució en el barri o en el jardí del centre social.
● Farem un programa quadriennal per a arreglar totes les voreres que falten, repavimentar els carrers que ho necessiten i pavimentar els que encara són de terra.
● Obrirem el pati dels col·legis El Parc i La Font cada dia quan acaben les classes i els caps de setmana per a aprofitar les pistes com a poliesportiu per al barri, i garantirem un bon manteniment de les instal·lacions.
● Instal·larem més contenidors de reciclatge i controlarem que s’utilitzen correctament.
● Millorarem la neteja i vigilarem que es complisca l’ordenança que obliga els amos de gossos a arreplegar els excrements.
● Crearem nous accessos per a descongestionar l’accés del carrer 29 (vial de la rotonda del Plantio i circumval·lació paral·lela al by pass que crearà un nou accés a carretera de Pla del Pou).
● Completarem els accessos a l’institut.
● Acabarem el programa d’accessibilitat perquè les persones amb mobilitat reduïda puguen anar per totes les voreres.
● Llogarem un local per a centre juvenil.
● Continuarem les obres de canalització de pluvials.
● Posarem més arbres en les voreres, frondosos, de fulla caduca i sense fruits per a que no impedisquen caminar còmodament als vianants.
● Tindrem una programació cultural estable amb música, teatre, cinefòrum, activitats per a menuts... en el centre social.
● Farem una pista de skyboard en una zona allunyada de les vivendes per a no produir contaminació acústica.

El nostre compromís és fer totes les actuacions amb la participació veïnal. Des dels pressupostos participatius fins a la participació en el disseny dels projectes. Així el resultat serà més satisfactori perquè es farà atenent les necessitats concretes de la gent. Per això, estimularem la participació tant de persones particulars com de totes les associacions del barri (falles, associacions esportives, associació de veïns, de comerciants, comparses, etc.) en cada projecte

BARRI CENTRE

El barri Centre és un pol d’atracció de veïns i veïnes de tota Paterna: al carrer Major i als seus voltants van a comprar persones de tot el municipi, i també té edificis importants com el Museu de Ceràmica, l’Ajuntament, la Cova Gran o la Torre de Paterna. Per això, este barri, el nucli més emblemàtic de la població, ha d’estar cuidat especialment, perquè és la carta de presentació de Paterna per als altres barris i per a gent d’altres poblacions. D’altra banda, el barri Centre necessita dos infraestructures importants que depenen dels diners de la Generalitat: un centre de dia públic de majors i una escola infantil per a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys, pública i gratuïta.

La Generalitat ha donat més importància a la Fórmula 1, a Terra Mítica, a la Copa América... que han segut molt cars i que han anat en detriment de necessitats de la ciutadania com la salut, l’atenció als majors o a la gent sense treball i sense subsidi. En les pròximes eleccions també pot canviar el govern autonòmic, i des de la Generalitat, la Coalició Compromís donarem preferència a les inversions per a millorar el dia a dia de la gent.

Hi ha altres actuacions senzilles i econòmiques que Compromís farem des de l’Ajuntament en el barri Centre:

● Repararem les voreres que no estan en condicions.
● Posarem més contenidors de reciclatge i els soterrarem.
● Millorarem la neteja i vigilarem que es complisca l’ordenança que obliga els amos de gossos a arreplegar els excrements.
● Obrirem alguns solars que ara estan vallats per a aparcaments públics.
● Obrirem el pati dels col·legis Cervantes i Villar Palasí cada dia quan acaben les classes i els caps de setmana, per a aprofitar les pistes com a poliesportiu per al barri, i garantirem un bon manteniment de les instal·lacions.
● Millorarem el manteniment dels jardins i instal·larem elements per a fer gimnàstica.
● Millorarem la lluminària amb faroles de baix consum i que no produïsquen contaminació lumínica.
● Tindrem una programació cultural estable amb música, teatre, cinefòrum, activitats per a menuts... en la Cova Gran, que ara està desaprofitada.
● Acabarem el parc central i arreglarem els actuals desperfectes.
● Posarem més il·luminació en el jardí del carrer del Cristo i també jocs infantils.
● Posarem en valor l’horta de Paterna, com a part del Parc Natural del Túria, i iniciarem un programa pilot d’agricultura ecològica per a fer de l’agricultura una activitat sana, rendible i creadora d’ocupació.
● Generalitzarem els horts d’oci en l’horta de Paterna.

El nostre compromís és fer totes les actuacions amb la participació veïnal. Des dels pressupostos participatius fins a la participació en el disseny dels projectes. Així el resultat serà més satisfactori perquè es farà atenent les necessitats concretes de la gent. Per això, estimularem la participació tant de persones particulars com de totes les associacions del barri (falles, associacions esportives, associació de veïns, de comerciants, comparses, etc.) en cada projecte.

SANTA RITA

 
Santa Rita és un barri que ha crescut molt i que necessita tres infraestructures importants que depenen dels diners que aporte la Generalitat: l’ambulatori, el centre de dia de majors i el centre d’especialitats, ubicat a Santa Rita i per a tota Paterna. Estos tres centres han de tindre suficient aportació econòmica. Recentment hem sabut que el centre d’especialitats ha desaparegut dels pressupostos de la Generalitat per a 2011 i que ésta no ha aportat diners suficients per a l’ambulatori ni per al centre de majors.

La Generalitat ha donat més importància a la Fórmula 1, a Terra Mítica, a la Copa América... que han sigut molt cars i que han anat en detriment de necessitats de la ciutadania com la salut, l’atenció als majors o a la gent sense treball i sense subsidi. En les pròximes eleccions també pot canviar el govern autonòmic, i des de la Generalitat, la Coalició Compromís donarem preferència a les inversions per a millorar el dia a dia de la gent.

Actuacions senzilles i barates que Compromís farem des de l’Ajuntament per a millorar la vida a Santa Rita:

● Reorganitzarem el trànsit d’una manera coherent per a millorar els accessos.
● Posarem més contenidors de reciclatge i controlarem que s’utilitzen correctament.
● Millorarem la neteja i vigilarem que es complisca l’ordenança que obliga els amos de gossos a arreplegar els excrements.
● Obrirem alguns solars que ara estan vallats per a aparcaments públics.
● Posarem elements de gimnàstica en els parcs.
● Obrirem el pati del col·legi Sanchis Guarner cada dia quan acaben les classes i els caps de setmana per a aprofitar les pistes com a poliesportiu per al barri, i garantirem un bon manteniment de les instal·lacions.
● Tindrem una programació cultural estable amb música, teatre, cinefòrum, activitats per a menuts... en el centre cívic, que ara està desaprofitat.

El nostre compromís és fer totes les actuacions amb la participació veïnal. Des dels pressupostos participatius fins a la participació en el disseny dels projectes. Així el resultat serà més satisfactori perquè es farà atenent les necessitats concretes de la gent. Per això, estimularem la participació tant de persones particulars com de totes les associacions del barri (falles, associacions esportives, associació de veïns, de comerciants, comparses, etc.) en cada projecte.

dimecres, 13 d’abril del 2011

CARAVANA REPUBLICANA

Estimados amigos y simpatizantes:

La PLataforma 14 de Abril por la III Repúblia, ha organizado, un año mas, y con la colaboración del Ateneo Republicano de Paterna, la CARAVANA REPUBLICANA, que terminará como siempre, con un HOMENAJE A LOS FUSILADOS EN EL CEMENTERIO DE PATERNA.

DOMINGO 17 DE ABRIL

9,30 horas - Concentración en Paseo Alameda
10,00 horas - Salida de la Caravana por Valencia, distintas calles y paradas.
11,30 horas - Burjassot - Plaza Emilio Castelar-Acto Homenaje en el monolito.
12,30 horas - Llegada al Cementerio de Paterna. ACTO HOMENAJE A LOS FUSILADOS.

Rogamos la máxima asistencia, así como la máxima difusión de este comunicado.

ORGANIZA: Plataforma 14 de Abril por la III República
COLABORA: Ateneo Republicano de Paterna

PASSAREL.LA DELS COMERÇOS

El pròxim 16 d'abril tindrà lloc la 6a edició de la Passarel•la dels Comerços, una cita única per a conéixer de primera mà les últimes tendències dels comerços de Paterna. El lloc triat per a este esdeveniment és la Cova Gran, que acollirà a partir de les 21 hores una desfilada en què podreu descobrir els últims productes i serveis que trobareu en els comerços del municipi.
En esta edició, la Passarel•la ens invita a viatjar al voltant del món: de Roma a París, passant per Chicago, Nova York o Nepal, entre molt altres destins. Un total de vint-i-cinc comerços participen en este viatge màgic, en què gaudirem coneixent les últimes novetats en moda, calçat, decoració, fotografia o salut i bellesa, entre molts altres productes i serveis.
Una nit màgica per a recórrer el món i descobrir les últimes propostes dels comerciants locals.

divendres, 1 d’abril del 2011

dijous, 31 de març del 2011

MOCIÓ

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

     La central nuclear de Cofrents està ubicada en una zona sísmica. L'elecció de la seua ubicació va ser molt polèmica perquè molts estudis qüestionaven la idoneïtat de la seua situació, ja que es troba en una falla sísmica que ha tingut en el passat importants terratrémols, un dels quals va derruir el castell de Montesa, i el seu edifici de contenció no té cap mesura extra de seguretat per fer front a un possible seisme.

D'altra banda, la central nuclear de Cofrents es una de les centrals espanyoles que més incidents ha acumulat en els últims 10 anys. Ha patit 102 succesos que afectaven la seua seguretat, 25 parades no programades y 6 prealertes de seguretat, 5 d'estes per problemes repetits amb les vàlvules d'alleujament del circuit primari, per on circula aigua altament radioactiva.

De fet, com des de fa temps denuncia el moviment ecologista, la central nuclear de Cofrents té un disseny i que ha estat molt criticat fins i tot per especialistes en energia nuclear. La nuclear de Cofrents és del mateix fabricant i del mateix tipus que els reactors de Fukushima, d’aigua en ebullició, un model que va deixar de fabricar-se perquè depenia totalment de l’existència de fluid elèctric per a controlar la reacció nuclear, i en cas de tall del fluid, com ha passat al Japó, és molt difícil controlar la reacció nuclear. Per això, fa més de 20 anys que no es fabrica cap nuclear del model de la de Cofrents.

Davant de tot el que s’ha exposat, cal fer un exercici de responsabilitat i planificar el tancament de la central nuclear de Cofrents. El poble valencià no pot estar exposat a accidents com els de Txernòbil o Fukushima, ni tampoc a atacs terroristes, perquè ja hem pogut comprovar com seria de fàcil entrar després del que van fer fa unes setmanes els activistes de Greenpeace. La nuclear de Cofrents suposa un risc per a la salut de les persones i per al medi ambient que la societat valenciana no hem d’assumir per més temps.

Les energies renovables són l’alternativa més barata i més neta per a produir energia elèctrica. Actualment han assolit una maduresa tecnològica i poden substituir l’aportació elèctrica d’esta central. De fet, actualment Espanya exporta al voltant del 3% de la seua producció elèctrica, que ve a ser el mateix que l'aportació de la central de Cofrents; per tant, el seu tancament no suposaria cap problema per al conjunt de la generació elèctrica.

La central de Cofrents ha donat mostres suficients de perillositat en tots els anys que porta funcionant. Tot i així, el Govern ha prorrogat la llicència d’operació per 10 anys més.

Es per això que proposem els següents acords:
ACORDS

PRIMER. Instar a la Conselleria competent en matèria d’Indústria a sol·licitar del Govern d’Espanya l’elaboració d’un pla de tancament de la central de Cofrents perquè la seua vida útil no exedisca del temps de vida útil per a la qual ha sido dissenyada.

SEGON. Instar la Generalitat Valenciana a actualitzar el Pla d’Energies Renovables, ara manifestament desfasat, que permeta la substitució de les energies d’origen fòssil i nuclear per energies renovables, i a elaborar un pla d’estalvi i eficiència energètica més ambiciós que l’actual.

TERCER. Demanar que tant la Generalitat com les Corts Valencianes insten el Govern de l’Estat a fer les modificacions legislatives necessàries per incrementar la composició del Consell de Seguretat Nuclear en el sentit de donar entrada en ell a les CC.AA. com a membres de ple dret per tal d’obtindre una informació directa i tindre una participació activa en les decisions de seguretat nuclear que afecten la nostra comunitat autònoma,

QUINT. Donar trasllat de la present moció i dels seus acords a:
- El president del Govern d’Espanya
- El ministre d’Indústria i Energia 
- Els portaveus del grups parlamentaris en el Congrés dels Diputats
- El president de la Generalitat 
- Els portaveus dels grups parlamentaris en les Corts Valencianes 
- El president del Consell de Seguretat Nuclear Les juntes de barri, els consells sectorials i el Consell de Participació Ciutadana.

dilluns, 7 de març del 2011

dijous, 3 de març del 2011

Discurs Loles Ripoll

Molt bona vesprada a totes i tots. Gràcies per estar ací en un dia tan important com hui. Un dia marcat també per la manifestació que esta vesprada a València, des de les 18 hores, ha fet eixir al carrer a moltíssimes persones que clamen contra els retalls en l’ensenyament i demanen una educació pública de qualitat i on està la gent de Compromís. I tampoc ens oblidem de donar el nostre suport, com cada dia 3 de mes, a l’Associació de Víctimes de l’Accident de Metro.

Fa uns dies, quan pensava quines paraules anava a dir davant de tots vosaltres, just quan estava a punt d’escriure la primera línia, la meua neta Vega va fer-me un somriure. No sé si va ser una complicitat amb la seua iaia, que espere que sí, però ràpidament al meu pensament es va dibuixar eixe somriure del Compromís i el projecte polític que representa, un ideari on estem treballant de valent moltes persones… I ho tinc clar, eixe somriure és el de Compromís.

La meua neta me va fer reflexionar en la senzillesa de la gent que estem a la coalició: Bloc, Iniciativa, Verds… En la il·lusió, en l’esforç, que és moltíssim, però sobretot, en què nosaltres, Compromís per Paterna, som gent com tu, com tu, o com tu i tu. Gent amb compromís, amb ganes de treballar per la felicitat del dia a dia, per aconseguir xicotetes victòries que ens donen el triomf final: un triomf que no és altra cosa que finalitzar la feina amb la sensació de les coses ben fetes. Però sempre amb molt de treball i sense bluffs mediàtics ni més soroll del que siga necesssari.

Sé que sóc l’última en els parlaments d’esta nit de Compromís i això, al contrari del que molts podeu pensar, té avantatges: sentir les paraules dels companys, dels amics, GRÀCIES com Enric Morera, Mònica Oltra, Joan Ribó i José Juan, me fa sentir un gran orgull de saber l’equip i el projecte on estem treballant i, d’altra banda, puc aprofitar-me que esteu mica cansats i que si m’enganye no m’ho tindreu molt en compte…

Precisament, quan preparava l’acte de hui, entre la gent que ha treballat i treballa tant, i a qui done les gràcies públicament, algú em preguntava si no tenia una mica de por. I jo li deia: “vols dir més por que caure un bac pel tema de les sabates i l’escala?”… El cas és que per a evitar esta situació jo volia baixar del cel amb un arnés, a lo Buenafuente en els Goya, però evidentment ningú em va fer cas… perquè ni jo sóc aquest gran professional ni això són els Goya.

Bromes a banda, la veritat és que no tinc por,  estem acostumats a moltes dificultats i hui és un dia d’alegria, per la vostra presència i per poder presentar un gran projecte. Ara bé, si que sent una gran responsabilitat d’estar ací, per tots vosaltres… I és la responsabilitat de saber que tots i cadascú dels que esteu acompanyant-me confieu en mi, confieu en COMPROMÍS. I mireu com em trobe amb gent darrere, gent com jo, gent amb Compromís i gent davant…gent com jo gent amb Compromís… I d’esta manera no es pot sentir més que emoció, de veres…

Ningú m’ha preguntat el que anava a dir… I això diu molt de vosaltres: PERQUE EM DONEU TOTA LA CONFIANÇA I LLIBERTAT PER A REPRESENTAR, EN AQUEST MOMENT I AMB LA MIRADA POSADA EN ELS PROPERS QUATRE ANYS, A COMPROMÍS PER PATERNA… I VULL DONAR-VOS LES GRÀCIES. TAMBÉ PER AÇÒ, PERQUÈ ÉS UN GRAN HONOR.
TU MISMA

I no vull acabar el capítol d’agraïmentss sense parlar d’una persona, d’una companya de batalles, d’una amiga: Cristina Domingo. No conec encara a ningú que tinga la seua capacitat de treball, perserverància i insistència però, sobretot, la seua generositat. Ella, com sabeu, i si no ho sabeu ara vos ho conte, va en la llista. Sí. Però ha decidit apostar per la renovació, i no ha dubtat a l’hora de cedir el numero dos de la candidatura a Juanma Ramón, jove paterner que representa eixa renovació dins la coalició, un aspecte importantíssim en qualsevol projecte polític.

Cristina, saps que eres un valor segur que fa que Compromís tire endavant a Paterna i per això volia dedicar-te expressament estos minuts al meu discurs. Seguirem treballant juntes, en Iniciativa, en Compromís i, sobre tot, per a Paterna.

I ací estem, al Teatre Capri, on caben totes i tots, al igual que en el nostre projecte, per això la nostra invitació ha sigut oberta, sense pensar només en el vot, pensant en totes i cada una de les persones. Es per aixó que estem compartint aquest acte també amb companys d’altres partits, per amistat, educació i respecte. I els donem les gràcies i, a més a més, ja els dic que estiguen tranquils, perquè no seré jo qui nomene cap sigla ni parle de ningú… Per dos motius: 1) perquè parlarem de la nostra feina i el nostre projecte, i 2) perquè cadascú QUE ES  FAÇA I ES PAGUE LA SEUA PROPAGANDA…

Ens trobem, passats quatre anys, altra vegada molt a prop d’unes eleccions municipals i autonòmiques… I han passat moltes coses… I que ha sigut Compromís per Paterna en esta legisltura? I què és Compromís per Paterna? Perquè de vegades la gent encara pregunta als representats polítics si són d’esquerres o de dretes …I LA VERITAT ÉS QUE HA ARRIBAT UN MOMENT EN QUE QUALSEVOL POT DIR ALLÒ QUE VULLGA, INCLUS PASSAR-SE D’UN LLOC A UN ALTRE, i a més  ES CREEN PARAULES COMPOSTES QUE DE VEGADES SÓN, FINS I TOT CONTRADICTÒRIES… Vull  dir que aquesta definició, o millor indefinició, sense més ja no val, necessitem aprofundir més. I ser més clars.

Compromís es una coalició formada pel BLOC, INICIATIVA I ELS VERDS ESQUERRA ECOLOGISTA. Per tant una coalició, valencianista, ecosocialista i verda, una coalició que respon a la necessitat d’avançar des de la pluralitat, sense dogmatismes, d’una manera progressista, on volem sumar, on les diferències es parlen, es consensuen, i on hem aprés a negociar i a estimar-se, a fer política des de la serietat i des del somriure, on les coses que puguen resultar més dolentes, i us assegure que les hem passat, no primen. Una coalició on el victimisme i les excuses no existixen…UNA COALICIÓ QUE RESPON A UNA DEMANDA DE LA CIUTADANIA
I EVIDENTMENT, UNA COALICIÓ D’ESQUERRES.

Però sabeu per què?:

PERQUÈ APOSTEM PER UNS SERVEIS PÚBLICS:
I ja sé que  és posible que això també ho diga altra gent, pero després cal demostrar-ho... I això es demostra  quan es reivindica  EDUCACIÓ de qualitat, fins i tot al carrer  quan es denuncien els barracons, quan eixim a arreplegar signatures per aconseguir escoletes de 0 a 3 anys gratuïtes… Quan demanem l’ampliació del Sanchis Guarner, de La Font… Quan s’indignem que siguen els paterners i paterneres qui hagen de fer-se càrrec d’un col·legi al barri de Lloma Llarga, davant la falta de recursos i d’incompetència de la Conselleria d’Educació, injustificada, diners que no podrem utilitzar per a les necessitats que hem d’assumir com a ajuntament.

PERQUÈ ENS PREOCUPA LA SANITAT PÚBLICA:
Un altre tema molt recurrent, i que és molt fàcil de reivindicar fins i tot per a qui ho pot solucionar… Però tenim el Clot de Joan saturat, un greu problema amb les especialitats, hem de desplaçar-nos a Burjassot i aguantar llargues llistes d’espera. I DIGUEN EL QUE DIGUEN, EN ESTE MOMENT S’HA CAIGUT DELS PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT EL TAN PROMÉS CENTRE D’ESPECIALITATS DE PATERNA.
Ja no tenim l’Hospital de La Fé com a punt de referència en quant a Pediatria, Obstetricia, Ginecologia…i altres especialitats…El desplaçament és fins al barri de Malilla…i ja us dic que en unes condiciones que no són les ideals per a l’inversió feta. Cregueu-me perquè sé de primera mà del que estic parlant

I SABEU EL PITJOR DE TOT? QUE HI HA QUI TE MOLT D’INTERÉS EN QUE ELS MATEIXOS USUARIS ACABEM DIGUENT QUE L’EDUCACIO I LA SANITAT PÚBLICA, SOBRETOT LA SANITAT, NO FUNCIONEN…I DONAR MOTIUS PER A FER UNA PRIVATITZACIÓ (EXTERNALITZACIÓ, DIUEN ELLS) SALVATJE.

ESTA SI QUE ÉS UNA DE LES DIFERÈNCIES FONAMENTALS ENTRE UNS I ALTRES… LA DIFERÈNCIA ENTRE NO TINDRE I TINDRE UN COMPROMÍS.

I SOM DIFERENTS PERQUÈ APOSTEM PER ALLÒ QUE SIGA MILLOR PER A LA MAJORIA. LA SITUACIÓ ECONÒMICA NO POT NI DEU SER MAI UN INCONVENIENT PER A PODER ACCEDIR A UNA EDUCACIO I A UNA SANITAT DE QUALITAT, PILARS FONAMENTALS EN UN ESTAT DE BENESTAR I DE JUSTICIA SOCIAL.

I CREGUEM EN LES PERSONES: i creure en les persones NO VOL DIR utilitzar-les, per aixó per a nosaltres és tan important la participació ciutadana, la de veritat, la d’escoltar, la de dir a la gent els diners reals que hi han, la de no enganyar, la de NO CREAR FRUSTRACIO ENTRE TANTA GENT QUE HA APOSTAT PER PARTICIPAR I HA DEDICAT TANTES HORES I ESFORÇOS, PERQUÈ A AIXÒ SE LI DIU, EN ESTE I QUALSEVOL POBLE, FALTA DE RESPECTE. Per això també som diferents.

Som conscients que les persones són mes solidàries, treballadores i amb més trellat del que alguns polítics ens fan creure i, en temps de crisi, quan la gent ja no pot ni menjar NO PODEM NI DEBEM TINDRE POR A PARLAR DE CONTENCIÓ EN EL GASTO… No passa res per fer menys festa, on es ganten tants diners, EN DINARS, EN SOPARS. Generalment es més un tema d’imaginació i treball. I NOSALTRES D’AIXÒ EN SABEM MOLT. IGUAL QUE LA GENT HO SAP I EN POLITICA, I PER UNS VOTS, TOT NO VAL.




Ara, en temps de la tan anomenada crisi que molts gasten sense vergonya per a actuar impunement amb els més dèbils, és quan s’han de fer polítiques que busquen una ocupació de qualitat, encaminades a assolir la plena ocupació i que, entre altres aspectes, la contractació indefinida puga a ser una realitat.

Paterna, com altres ciutats i pobles, pateix l’atur que afecta a tots o a quais tots els membres en una mateixa família. La coalició Compromís no sols pensa en el treballador contractat, perquè  també té els ulls posats en el benestar dels autònoms i som partidaris d’impulsar un recolzament de les inStitucions competents en la creació i desenvolupament de cooperatives, societats laborals i d’altres formes d’economia social, que siguen modernes i competitives.

LA GENT VOL MENJAR, TINDRE TREBALL, UN TRANSPORT RÁPID, ESCOLES, SALUT… I TAMBÉ FESTA, CLAR QUE SI! LA GENT VOL VIURE TOTS EL DIES AMB DIGNITAT, NO SOBREVIURE.

És imprescindible reprendre els serveis socials, comptar amb els equips multidisciplinars, donar-los el protagonisme que han de tindre i ESCOLTAR-LOS, replantejar la forma de funcionament. És necessari  A MÉS D’AUGMENTAR LES PARTIDES TRAURE EL MAXIM RENDIMENT: exigir  la renda garantida, el reconeiximent i pagament en les ajudes a la llei de dependència… Atendre a les persones amb la major brevetat de temps…i ajudar-los amb tota la burocràcia.

Les persones són l’eix fonamental, són els protagonistes quan es pensa en fer política, és per a d’elles, per a tota la gent del poble,  i de fora, en un món globalitzat…Ja sembla prou ranci i tendenciós voler utilitzar, segons interessa, el tema de la gent que naix a un lloc o a un altre… Paterna, un poble on la gen ha naxcut, o ha vingut, per les circumstàncies que siguen, i TOTES I TOTS FEM POBLE, fem barri, fem veïnat. En una paraula FEM VIDA.


Per això és tan important vertebrar el barris, (per això hem de continuar denunciant que LA PASAREL·LA QUE HA D’UNIR EL BARRI DE LA COMA-MAS DEL ROSARI amb el barri de Lloma-Llarga, i per tant amb el centre del poble, ES TINGA EN COMPTE, PERQUE TAMBE HA DESAPAREGUT DELS PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT… )

Mireu, no poden haver  barris de primera o segona clase pel lloc on estiguen ubicats, o pel tipus de gent que vixca…PERQUÈ PENSEM QUE A LES PERSONES QUE VIUEN EN ELLS NO SE’LS TÉ LLÀSTIMA O SE’LS RENDIX PLEITESIA. A LA GENT SE LI TÉ UN RESPECTE I ES COBRIXEN LES SEUES NECESSITATS I TAMBÉ ES DIU QUE NO SI FA FALTA, explicant els motius i FENT BARRIS SOLIDARIS..

I respectem le formes d’estimar-se i de viure, i per tant el noste projecte contempla la diversitat, respectem les cultures, les races, tenim entre nosaltres gent  d’altres continents, gent que no és moneda de canvi.

PERÒ SABEU QUIN ÉS EL NOSTRE OBJECTIU I QUÈ ANEM A EXIGIR? QUE ELS ESTRANGERS PUGUEN VOTAR I TRIAR ALS SEUS REPRESENTANTS AL LLOC ON VIUEN, I PODER PARTICICIPAR PLENAMENT DE LA VIDA POLITICA I SOCIAL DEL NOSTRE POBLE.

I com respectem les cultures, DEFENSEM I PROMOCIONEM LA NOSTRA, LA DEL NOSTRES IAIOS, LA DELS NOSTRES PARES, LA CULTURA I LLENGUA DE LA NOSTRA TERRA, i davant la critica d’alguns que sense cap altre plantejament que la ignorància i el complex d’inferioritar  volen confondre, nosaltres diguem en veu alta allò que tanta gent pensa: que estimem la nostra terra i la nostra llengua, i per tant la nostra cultura…I així continuarem fent-ho, i tornarem a eixir al carrer les vegades que faça falta per a demanar la llibertat d’expressió, i per tant la possibilitat de veure TV3. I VOLEM MÚSICA, TEATRE I CINE EN VALENCIÀ.
NOMÉS QUI ESTIMA I DEFENSA EL QUE LI HAN ENSENYAT, I AMB EL QUE S’HA CRIAT, ES COHERENT AMB EL MON QUE TE AL VOLTANT. PER AIXO TAMBÉ ESTIMEM LA TERRA, EL NOSTRE PLANETA, i critiquem molt durament que amb l’excusa de la crisi econòmica esté produïnt-se una vertadera CRISI ECOLOGICA, CONSENTIDA PER QUI FA POLITIQUES MEDIAMBIENTALES QUE SON RESULTAT D’APOSTAR PEL MINIM… PERQUE ESTÀ DE MODA: PONGA UN VERDE EN SU VIDA…

I així continuem sense prou contenidors per a reciclar als carrer dels nostre poble… Sense QUE LES ADMINISTRACIONS defensen  i lluiten tot el que es mereix el nostre Parc Natural del Turia, la nostra Vallesa, on fa quatre díes encara et podien pegar una perdigonà perquè està permesa la caça, oN poden entrar els vehicles pels camins on la gent passeja o va en bici, perque encara  no tenim un carril bici amb trellat i que connecte els barris del poble.

Sé del que estic parlant. Sé que no hem de fer un pas arrere ni per a agafar impuls, que els passos que donem han de ser segurs i ferms. Tot té el mateix final: el benestar de la ciutadania de Paterna. I ahí estem Compromís per Paterna per a aconseguir-ho. Perquè governar un ajuntament és tindre el mateix mirament que tindria cadascú en sa casa. I això com es fa si no hi ha diners per a res?

Compromís pensem que les coses sí que se poden fer millor. Anem a administrar els diners sense estirar el braç més que la mànega, sense ostentacions, pagant a les empreses que treballen per a l’ajuntament puntualment, per a que els assalariats puguen cobrar. Anem a racionalitzar l’empresa GESPA i si cal que entre gent, valorant la capacitació i la situació personal. Acabarem amb l’enxufisme a Paterna. Per a treballar no fa falta ser amic de ningú.



Optimitzarem els recursos aprofitant les instal·lacions del municipi, obrint els patis dels col·legis quan no hi haja escola i els caps de setmana per a que siguen poliesportiu de barri ; oferint programació cultural en els centres socials, augmentat els horaris de les biblioteques…

Dins del nostre projecte, a més de les escoletes infantils públiques volem residències i altres serveis. I és de vres, no serà immediat. Caldrà un pla a mitjà termini, però suposarà una millora molt gran per a la majoria del poble. I mentrestant, cal augmentar les ajudes. Este és el nostre projecte i no les empreses mixtes.

Governar un poblet és també ser un assalariat i el polític que no s’ho plantege així, mal acabarà. Estem al servei del ciutadà i no al contrari. L’empresari és el poble, i qui governa només és un treballador. Un treballador que, en el cas del polític, ha d’anar a gust a treballar perquè cada dia que comença ha d’acabar amb resultats molt positius per a eixe empresari que, en el nostre cas, sou vosaltres, els paterners i paterneres.

No acabaré la meua intervenció sense fer un reconeixement públic, amb la veu ben alta, a favor de totes les persones que estan lluitant per la seua llibertat i les seues oportunitats, jugant-se la vida. I denunciar, amb la veu encara més alta als dictadors que masacren als pobles. I a qui no té la valentia, des de les institucions pagades per la ciutadania, a fer una condemna contundent. Un record molt especial per al poble de Líbia.

Dignitat, honestitat, honradesa, molt de treball i molta il·lusió. Dit en una paraula: Compromís. Perquè som gent com tu, gent amb un Compromís. El meu, el de tots els que estan en este escenari i el de molts altres que queden en l’anonimat. El de Compromís per Paterna. Bona nit, bon vent, bona vela, i moltes gràcies!!