dijous, 31 de març del 2011

MOCIÓ

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

     La central nuclear de Cofrents està ubicada en una zona sísmica. L'elecció de la seua ubicació va ser molt polèmica perquè molts estudis qüestionaven la idoneïtat de la seua situació, ja que es troba en una falla sísmica que ha tingut en el passat importants terratrémols, un dels quals va derruir el castell de Montesa, i el seu edifici de contenció no té cap mesura extra de seguretat per fer front a un possible seisme.

D'altra banda, la central nuclear de Cofrents es una de les centrals espanyoles que més incidents ha acumulat en els últims 10 anys. Ha patit 102 succesos que afectaven la seua seguretat, 25 parades no programades y 6 prealertes de seguretat, 5 d'estes per problemes repetits amb les vàlvules d'alleujament del circuit primari, per on circula aigua altament radioactiva.

De fet, com des de fa temps denuncia el moviment ecologista, la central nuclear de Cofrents té un disseny i que ha estat molt criticat fins i tot per especialistes en energia nuclear. La nuclear de Cofrents és del mateix fabricant i del mateix tipus que els reactors de Fukushima, d’aigua en ebullició, un model que va deixar de fabricar-se perquè depenia totalment de l’existència de fluid elèctric per a controlar la reacció nuclear, i en cas de tall del fluid, com ha passat al Japó, és molt difícil controlar la reacció nuclear. Per això, fa més de 20 anys que no es fabrica cap nuclear del model de la de Cofrents.

Davant de tot el que s’ha exposat, cal fer un exercici de responsabilitat i planificar el tancament de la central nuclear de Cofrents. El poble valencià no pot estar exposat a accidents com els de Txernòbil o Fukushima, ni tampoc a atacs terroristes, perquè ja hem pogut comprovar com seria de fàcil entrar després del que van fer fa unes setmanes els activistes de Greenpeace. La nuclear de Cofrents suposa un risc per a la salut de les persones i per al medi ambient que la societat valenciana no hem d’assumir per més temps.

Les energies renovables són l’alternativa més barata i més neta per a produir energia elèctrica. Actualment han assolit una maduresa tecnològica i poden substituir l’aportació elèctrica d’esta central. De fet, actualment Espanya exporta al voltant del 3% de la seua producció elèctrica, que ve a ser el mateix que l'aportació de la central de Cofrents; per tant, el seu tancament no suposaria cap problema per al conjunt de la generació elèctrica.

La central de Cofrents ha donat mostres suficients de perillositat en tots els anys que porta funcionant. Tot i així, el Govern ha prorrogat la llicència d’operació per 10 anys més.

Es per això que proposem els següents acords:
ACORDS

PRIMER. Instar a la Conselleria competent en matèria d’Indústria a sol·licitar del Govern d’Espanya l’elaboració d’un pla de tancament de la central de Cofrents perquè la seua vida útil no exedisca del temps de vida útil per a la qual ha sido dissenyada.

SEGON. Instar la Generalitat Valenciana a actualitzar el Pla d’Energies Renovables, ara manifestament desfasat, que permeta la substitució de les energies d’origen fòssil i nuclear per energies renovables, i a elaborar un pla d’estalvi i eficiència energètica més ambiciós que l’actual.

TERCER. Demanar que tant la Generalitat com les Corts Valencianes insten el Govern de l’Estat a fer les modificacions legislatives necessàries per incrementar la composició del Consell de Seguretat Nuclear en el sentit de donar entrada en ell a les CC.AA. com a membres de ple dret per tal d’obtindre una informació directa i tindre una participació activa en les decisions de seguretat nuclear que afecten la nostra comunitat autònoma,

QUINT. Donar trasllat de la present moció i dels seus acords a:
- El president del Govern d’Espanya
- El ministre d’Indústria i Energia 
- Els portaveus del grups parlamentaris en el Congrés dels Diputats
- El president de la Generalitat 
- Els portaveus dels grups parlamentaris en les Corts Valencianes 
- El president del Consell de Seguretat Nuclear Les juntes de barri, els consells sectorials i el Consell de Participació Ciutadana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada