divendres, 18 de desembre del 2009

DISCURS DE PRESSUPOSTOS 2010

(INVERSIONS DE 2009)

Compromís per Paterna no podem començar a parlar del pressupost de 2010 sense dir a tots els presents què ha passat amb les inversions de 2009. Perquè ens pot il·lustrar del que pot tornar a passar en 2010. L’any passat, senyora Álvaro, els vam dir que les fonts d’ingressos per a inversions eren bastant insegures, i els vam citar l’informe de l’interventor que ho corroborava. Resulta que teníem raó perquè en tot 2009 no es van ingressar els 5 milions i mig del PAI de les monges ni altres 3 milions d’altres recursos urbanístics que no s’han venut. Un total de 8 milions i mig d’euros que no s’han ingressat. Conclusió: en 2009 no s’han executat la major part de les inversions. Però en comptes d’explicar clarament la situació, en comptes de dir: miren vostés: no hem tingut ingressos suficients i no hem pogut començar el centre juvenil de Terramelar, ni hem pogut remodelar el parc d’Alborgí, ni hem pogut començar el parc de la Canyada, etc., etc., vostés explicaven que estaven fets els projectes i que pròximament s’executarien. Tot menys dir la veritat: i és que no hi havia diners per a començar les obres. Què haguera costat dir la veritat i admetre que al no ingressar els recursos urbanístics previstos no havien pogut executar les inversions? Senyora Álvaro, reconéixer els errors és molt millor que no dir la veritat. I això és el que vostés han fet amb les inversions de 2009.

(INGRESSOS)

Ara ens presenten el pressupost de 2010, i en el capítol d’ingressos tornen a aparéixer les empreses mixtes: 4 milions d’euros, però a més amb els 2.639.537 euros de les primes d’emissió de les accions d’estes empreses. Han sigut capaços de pressupostar fins a l’últim euro per a quadrar el pressupost, unes primes que haurien de ser de 1.800.000 euros i que no sabem d’on es trauen la resta. Amb estos ingressos, 6.700.000 euros, volen acabar de cobrir l’estructura de gastos corrents actual. Suposem que han llegit l’informe de l’interventor, que literalment diu “hay que valorar el fuerte riesgo que presenta en cuanto a la financiación de los gastos ordinarios los conceptos [...] previstos por la aportación de las empresas mixtas y la prima de emisión de las acciones de las empresas mixtas, no existiendo ningún estudio ni documento que justifique que serán los importes ofertados por las empresas concurrentes”. En definitiva, ací el que s’està posant de manifest és que vostés volen utilitzar els ingressos de les empreses mixtes, que estan totalment en l’aire, per al funcionament ordinari de l’ajuntament. Per a Compromís és una gran insensatesa, més encara, una temeritat. Perquè l’any passat ja no ingressaren este diners, i no està clar que vaja a haver-hi empreses interessades en participar.

Hi ha uns altres ingressos que possiblement sí que entraran, i són els del Pla E del govern central per a 2010: 1.337.000 euros que sí que ajudaran a pagar gastos. Però també són ingressos per a una sola vegada. Per això, l’interventor els torna a dir: “advertimos de la possible insuficiencia de ingresos en ejercicios futuros para financiar la estructura de gastos corrientes actual”. Això vol dir: amb 8 milions menys, en el 2011 se’ns cau el pressupost a terra. Són els comptes del gran capitán. A més, l’interventor els va recomanar “unas medidas, y no han hecho caso sino que han hecho lo contrario” en les seues paraules.

De fet, senyor Agustí, l’altre dia vosté mateix, en el Consell de Participació Ciutadana també va dir “parece que se podrán atender los compromisos”, i que “hacemos milagros”. Ací li diem que en Compromís no confiem en els miracles, i que el “parece”, si vol aplique-ho en la seua economia domèstica, però no en els comptes de l’ajuntament. Ací les coses han d’estar clares, no han de ser meres possibilitats.

Vull destacar en el capítol de gastos els de neteja viària. Quan vostés entraren en el govern municipal prometeren una renegociació del contracte amb FCC i vosté senyora Álvaro va ratificar en el ple dels pressupostos de 2009 que anava a renegociar el contracte. I el que tenim ara és un tinent d’alcalde expulsat, un augment de la partida per actualització de preus i una ampliació de serveis via GESPA de mig milió d’euros. O siga, que no han renegociat el contracte, paguem molt més per la neteja viària, i tot això no està servint perquè Paterna estiga més neta,



(INVERSIONS)

I les inversions de 2010? Vostés no escarmenten. Si després del que ha passat amb el PAI de les monges, que no ingressàrem els diners perquè elles no trobaren comprador, continuen confiant en ingressar 9 milions d’euros de la venda de recursos urbanístics és que no tenen els peus en terra. Vostés saben que ara és pràcticament impossible vendre’ls i convertir-los en diners per a inversions perquè el mercat immobiliari està parat. I encara així continuen fent unes previsions que, igual que l’any passat, no es compliran. Unes previsions irreals. Què els fa por? Dir la veritat? Però si la gent ja sap que la situació econòmica és difícil! La ciutadania preferix saber la veritat que desesperar-se perquè les inversions previstes després no s’executen! Vostés han fet unes previsions com si no existira la crisi immobiliària, com si estiguérem en el 2006! I així no es governa un ajuntament, i menys d’un municipi tan gran com Paterna! Haurien d’haver reduït les previsions d’inversions i explicar a la ciutadania la veritat, i és que la situació econòmica no permetrà fer tantes inversions. Ni més ni menys. Compromís volem inversions reals i no virtuals, i amb el que volen fer ens estem arriscant a no executar la major part de les inversions que es prevegen, igual que ha passat en 2009, per falta d’ingressos de recursos urbanístics. Senyor alcalde: fa la sensació que té por de dir la veritat. És com si vosté pensara que la seua popularitat baixarà si diu a la gent la veritat. Això em recorda un cas que vaig conéixer d’un amic que es va quedar sense treball i no ho va dir a la seua filla i al seu fill. Se n’anava de matí a buscar treball com si se n’anara a treballar, i a més els prometia que comprarien una televisió nova, i no la compraven, i un sofà nou, i tampoc el compraven, i un dia el fill i la filla es van adonar que el pare els havia estat enganyant i, evidentment, li tiraren en cara el que havia estat fent i que, a més, els havia tractat com uns xiquets xicotets, incapaços d’assumir la nova realitat de la família. Senyor alcalde: vosté em recorda molt este senyor.

La sort que tindrem l’any que ve és que tindrem vora 4 milions d’euros del nou Pla E del govern central per a inversions, que seran les que realment s’executaran.

Hi ha dos qüestions més que ens han cridat l’atenció en este pressupost: una és la comptabilitat de la GESPA. Resulta que vostés no han fet una comparativa dels pressupostos de les encomandes de serveis, uno a uno, que actualment ha assumit la GESPA respecte del model anterior, quan gestionava estos serveis l’Ajuntament a través d’adjudicacions a empreses privades. I no podem saber si hi ha estalvi, ni quant d’estalvi amb el nou model. I no és que no ho sapiguem nosaltres, és que no ho saben ni vostés mateixos, i això és més greu. Nosaltres votàrem a favor de la creació de la GESPA, perquè volíem que millorara la situació laboral de la gent que estava treballant per a empreses privades, i també perquè amb l’excedent empresarial l’ajuntament tinguera diners per a assumir més serveis. Però en el projecte de pressupostos no especifiquen quant costava abans cada servei que ha assumit ara la GESPA. Això ens està dificultant molt la tasca de control que hem de fer com a oposició, i segur que si no canvien el sistema, les dificultats augmentaran si creen les empreses mixtes, tal com passa actualment amb les societats creades per la Generalitat Valenciana. Per tant els demanem que detallen servei a servei el cost amb el sistema anterior i el pressupost amb l’actual GESPA, i també especificant els serveis de nova creació. És l’única manera de comparar i de saber en què hi ha hagut estalvi i per quin import.

Per últim, volem parlar del deute, el deute públic que, segons vostés, ha passat de 5 milions i mig a 3 milions. Recorde que el senyor alcalde va eixir en un titular de premsa dient que havia reduït el deute. Senyor Agustí, vosté sap que el deute no s’ha reduït, que continua estant ahí, el que passa és que l’han refinançat i els primers anys són de carència, però després caldrà pagar els interessos de tot, també de l’acumulat. El negoci dels bancs és prestar diners, i no els importa si estem 3, 4 o 5 anys sense pagar: més pagarem després. Per tant, senyor alcalde, vosté no hauria d’haver anat a ningun lloc a dir que havia reduït el deute, perquè no era veritat. El deute és el mateix, però pagarem més tard.
En resum, ens han presentat un pressupost irreal i temerari. Els gastos corrents pensen cobrir-los amb els diners hipotètics de les empreses mixtes, que l’any passat ja no s’ingressaren. Han previst unes inversions milionàries que pensen executar venent sòl municipal dels paterners i paterneres, la majoria del qual no s’ingressarà pel paró immobiliari. A més, no sabem si ens estalviarem diners amb la GESPA, ni quant. I per acabar tenim el mateix deute que teníem, però el pagarem més tard. En realitat, uns pressupostos que estan en la corda fluixa, uns pressupostos que depenen d’unes caramboles impossibles per a poder ser reals. Ja els ha avisat l’interventor, però vostés no han fet cas. Compromís també hem volgut aportar cordura i sensatesa enfront d’esta fugida del Partit Popular. Vostés no volen vore la realitat, però la realitat acabarà imposant-se. Moltes gràcies


SEGONA INTERVENCIÓ

Este pressupost està fet pensant en una altra conjuntura econòmica, per això no és realista. L’han quadrat pensant en uns ingressos que no es produiran, i això és molt perillós per a l’estabilitat pressupostària. Vosté no ens ha contestat les grans qüestions que li hem plantejat. Per què està segura que l’operació de les empreses mixtes es realitzarà? També l’any passat havien d’haver entrat estos diners, i s’han vist obligats a retallar subvencions de totes bandes, entre elles les dels grups de teatre i altres més, per a poder salvar els trastos. Per què pensa que es vendran els recursos urbanístics? La fe mou muntanyes, però ací necessitem alguna cosa més que fe, i és que el mercat immobiliari es reactive, i amb 1 milió i mig de pisos nous sense vendre en Espanya, per ara les coses no canviaran. I això vol dir que la majoria de les inversions no es podran realitzar. En la GESPA, ho hem dit, volíem els comptes servei a servei per a saber en què hem estalviat i quant, i en què no, però tampoc ho han fet, i damunt diuen que sí que ho han fet.

Mire, senyora Álvaro, vostés parlaven d’eficiència i eficàcia, però Compromís pensem que haurien de parlar més bé de temeritat perquè han fet un pressupost fictici que com el senyor alcalde va dir en el Consell de Participació “de que parezca a que sea efectivo dependerá del mercado”, o siga, que no depén de vostés sinó del mercat i es basa en recursos externs i no propis. Un pressupost al qual l’interventor obri uns grans interrogants.

Per això els proposem que retiren estos pressupostos. Paterna necessita uns altres pressupostos ajustats al temps de crisi que estem passant, que no depenguen d’ingressos hipotètics i que siguen realistes. Si després hi ha algun ingrés extraordinari i improbable que no s’havia previst? Molt millor, es podrà dedicar a serveis socials o a fer alguna nova inversió. Els demanem que retiren l’actual projecte de pressupostos i des de Compromís els ajudarem a fer uns altres pressupostos realistes i ajustats a la situació de crisi, que podríem aprovar conjuntament en el ple ordinari del mes que ve. És la nostra proposta. Ens oferim a ajudar-los a canviar el rumb. Estem segurs que serà lo millor per a Paterna. Moltes gràcies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada