dissabte, 13 de febrer del 2010

MOCIÓ TALES

Dolores Ripoll Bonifació, portaveu de Compromís per Paterna, presenta al Ple per al seu debat i consideració la següent

MOCIÓ

La legislatura actual va començar amb l’impacte de les tales del 2007, realitzades per l’empresa Iberdrola, a les quals la ciutadania va respondre amb mobilitzacions en les quals van participar també molts regidors i regidores de tots els grups polítics d’este ajuntament.

Posteriorment, l’ajuntament va crear la Mesa de Tales amb la voluntat d’aconseguir que no tornaren a realitzar-se este tipus de tales i que, fins que les línies elèctriques foren soterrades o desplaçades a zones no forestals, els treballs davall de les línies elèctriques en Paterna tingueren el menor impacte possible, tant en el sòl com en la vegetació i en el paisatge.

Un dels fruits dels treballs d’esta comissió va ser l’aprovació pel Ple d’un conveni amb Red Elèctrica l’any 2009.

Ara hem sabut que, a pesar de l’esforç realitzar, REE es va negar a firmar el conveni aprovat pel Ple i, a més, una vegada acabada la tala autoritzada per l’Ajuntament ha impugnat judicialment la concessió de la llicència municipal.

També hem sabut posteriorment que REE ha incomplit la seua obligació de repoblació segons l’ordenança municipal de l’arbrat, a pesar de la qual cosa en novembre de 2009 l’ajuntament va tornar a donar una altra llicència a REE en les mateixes condicions que l’anterior, amb un termini de reforestació d’un mes, la qual cosa l’empresa també ha incomplit.

En el mateix mes de novembre, l’Ajuntament també va atorgar a Iberdrola una altra llicència de tala.

Durant tot este temps l’Ajuntament no ha convocat la Mesa de Tales per a informar de les sol•licituds de llicència ni dels incompliments de reforestació ni de l’actitud litigadora de REE contra l’autonomia municipal
En estos moments, en els quals els col•lectius socials van coneixent de primera mà els excessos produïts en la Vallesa en les últimes tales, la Regidoria de Medi Ambient manté que s’han produït segons les especificacions municipals, cosa que és qüestionada tant per Compromís com per la resta d’entitats veïnals i ambientals.

Estem a l’espera que un informe tècnic avalue els excessos en les tales produïdes i que l’ajuntament inicie el corresponent expedient sancionador, independentment de les obligacions de reforestació a les quals Iberdrola també està obligada. Per tot això, proposem al Ple l'adopció dels següents

ACORDS

1. Que la Regidoria de Medi Ambient informe de manera immediata a este Ple i a les organitzacions socials interessades sobre avaluació posterior de les tales produïdes, i que a la vista de l’informe, inicie, si és procedent, l’expedient sancionador.
2. Que, amb caràcter previ a la llicència, l’Ajuntament exigisca a les companyies un programa de reforestació, i si, per raons d’urgència això no fóra possible, que demane una fiança. L’Ajuntament també exigirà amb caràcter previ un programa d’actuació en el qual s’especifiquen detalladament els treballs a realitzar (zona concreta, exemplars concrets que es veurien afectats, etc.). A més, l’Ajuntament redactarà un document tècnic que concilie les obligacions de les companyies elèctriques davant de possibles incendis forestals amb la necessitat de la major defensa possible de la massa forestal.
3. Els documents especificats en el punt anterior hauran de constar en el PGOU mitjançant una modificació puntual.
4. Reiterar a la Generalitat Valenciana la sol•licitud d’aprovació del decret que regula els treballs davall de les línies elèctriques amb les modificacions plantejades per este Ple.
5. L’Ajuntament incorporarà al Pla General un document tècnic que concilie les condicions tècniques per les quals es la necessitat de fer tales
6. Donar trasllat d’esta moció al moviment associatiu, a les juntes de barri i a les empreses REE i Iberdrola, i als grups parlamentaris de les Corts Valencianes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada